Ervaringen van ouders

Donorkinderen, donoren en ouders van donorkinderen: allemaal individuen, met een eigen kijk op wat donorconceptie voor hen betekent. Persoonlijke ervaringen zijn waardevol voor anderen:

  • als bron van herkenning en erkenning
  • ter inspiratie
  • en misschien nét dat duwtje dat nodig is om een stap te zetten of een keuze te maken

Jeanet

Twee keer kreeg Jeanet een kind met hulp van een donor. Beide keren gebeurde dat binnen een relatie. De buitenwereld wist niet van de donorconceptie. Hoewel Jeanet bewust koos voor een identificeerbare donor, en het haar kinderen wel wilde vertellen, was het moeilijk het goede moment te vinden. 

Lees: het verhaal van Jeanet

Een vader

Samen (m/v) kregen ze twee dochters met hulp van een spermadonor.

Vader: 'Mijn twee dochters voelen zo natuurlijk voor mij. Je ziet ze geboren worden. Ik heb de navelstreng doorgeknipt, bij beiden. Je bent onmiddellijk emotioneel betrokken. Waar het zaad vandaan komt, dat doet er niet meer toe. Emotioneel voelde het als: dit zijn mijn kinderen. Ik heb nooit een twijfel gehad. (...) Ik zou de donor ook wel willen ontmoeten. Hem willen aangeven dat ik dankbaar ben voor mijn twee dochters. Hij heeft mijn leven verrijkt.’

Lees: Fiom in gesprek met een donordochter en haar wettelijke vader 

Bart en Maartje

Zonder de hulp van een spermadonor hadden Bart en Maartje geen kinderen kunnen krijgen. Nu zijn ze trotse ouders van een dochter en een zoon.

Het stel is altijd open geweest over de spermadonor naar vrienden en familie. “Dat was onze eigen keuze”, zegt Maartje. “Hoe normaler we erover doen, hoe normaler het wordt voor de buitenwereld. Het systeem is tegenwoordig niet meer vrijblijvend maar erover praten is altijd nog een beetje taboe, zeker onder mannen.”

Lees: Bart (37): ‘Het zijn echt onze kinderen’ - Wat een spermadonor kan betekenen voor een gezin.

FacebookTwitterInstagram