man/vrouw relatie

Kiezen voor donorconceptie doe je niet zomaar. Dan heb je vaak al een heel traject achter de rug. Soms jaren vol teleurstellingen, als zwanger worden weer niet lukte. Nu staan jullie voor de keuze om met hulp van een donor zwanger te worden. Een spermadonor of een eiceldonor.

Geen kind van jullie samen

Eén op de zes Nederlandse stellen met een kinderwens lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Zij worden verwezen naar het ziekenhuis voor hulp. Soms lukt het dan na een medische behandeling wel. Maar niet altijd. 

Als de dokter vaststelt dat jullie samen geen kinderen kunnen krijgen, is dat een heel ingrijpend bericht. Dat maakt je intens verdrietig, boos, bang en onzeker. De diepe wens om een kind van jullie samen te krijgen wordt geen werkelijkheid. Jullie gaan door een rouwproces. Dat kost tijd.

Kinderen krijgen met hulp van een donor

Samen sta je voor de vraag of jullie op een andere manier een gezin zouden willen krijgen. Dat zou kunnen door voor adoptie of pleegzorg te kiezen. Of voor donorconceptie.

Als jullie donorconceptie overwegen, heb je veel vragen. Hele praktische vragen over hoe donorconceptie werkt, waar je terecht kunt en hoe het juridisch geregeld is voor kind, donor en ouders.

Meer over: spermadonatie

Meer over: eiceldonatie

Meer over: embryodonatie

Een vader, een moeder én een donor

Een kind krijgen met hulp van een donor, betekent dat het kind biologische familie heeft buiten het eigen gezin. En dat één van de ouders geen bloedband heeft met het kind en de andere ouder wel.

Wat betekent dat? Voor het kind, voor de ouder die geen genetische band heeft met het kind, en voor de plek van de donor. Wat ben je van elkaar als je hulp hebt gehad van een donor om een kind te krijgen?

Meer over: wie is familie?

Open zijn over de donor

De band tussen ouder en kind is gebaseerd op liefde, veiligheid en vertrouwen. Dat kan niet zonder eerlijk en open te zijn over de donorconceptie. Bovendien is weten van wie je afstamt een mensenrecht.

Daarom is het belangrijk dat het kind weet dat een donor jullie geholpen heeft. Door van jongs af aan met je kind te praten over de donor, gaat de donor bij jullie gezin horen. Ook als je de donor (nog) niet kent.

Misschien wil je kind later weten wie de donor is, en hem of haar ook een keer ontmoeten. Het is belangrijk om daar nu al over na te denken, of je dit samen kan dragen en hoe je dit aankan. 

Meer over: het belang van openheid

Meer over: praten over donorconceptie

Blik op de (verdere) toekomst

Nadenken over en bezig zijn met donorconceptie gaat over het stichten van een gezin. De focus in het keuze- en voorbereidingsproces ligt vooral op de donorconceptie en veel minder op ‘het gezin na donorconceptie’. 

Maar kinderen groeien op. Probeer je ook nu eens voor te stellen hoe het zal zijn als je kind 5 jaar is, 8 jaar, 16 jaar, volwassen… Verplaats je eens in het kind op verschillende leeftijden. En probeer je iets voor te stellen van wat donorconceptie op die verschillende leeftijden kan betekenen. 

Als wensouders een keuze maken waar ze zich voldoende comfortabel, vertrouwd en misschien al wel een beetje trots bij voelen, is de kans groot dat een kind dat ook zo ervaart. 

Bedenk ook: als kinderen ouder worden, is het aan henzelf om familierelaties kleur en vorm te geven. Ook die met de donor en eventuele halfbroers en -zussen. Het is belangrijk dat ouders hun daar de ruimte en vrijheid voor geven. 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Ervaringen van ouders
Hoe ervaren ouders hun gezin dat ontstond met hulp van een sperma- of eiceldonor? [...]
Ervaringen van donorkinderen
Wat betekent het om donorkind te zijn? Hoe kijken donorkinderen aan tegen de keuze van hun ouders en de donor? [...]
Gezin na donorconceptie
Een gezin dat gevormd is met hulp van een donor, is een gewoon gezin maar ook een beetje anders. [...]