Keuzes maken v/v

In een vrouw-vrouw relatie hebben jullie in ieder geval donorsperma nodig om een kind te kunnen krijgen. Er zijn twee mogelijkheden: jullie kiezen voor een donor van een spermabank, of jullie vragen zelf iemand om donor voor jullie te zijn.

Eén van jullie zal zwanger worden en het kind baren, de ander zal geen biologische band met jullie kind hebben. Jullie kind heeft een donorvader buiten het gezin. Dat kan een ongemakkelijk idee zijn.

  • Zal jullie kind haar niet-biologische moeder wel accepteren?
  • Zal de niet-biologische moeder net zoveel van jullie kind kunnen houden?
  • Voelt de donor als een soort vader voor het kind of niet?
  • Hoe zal de omgeving naar jullie gezin kijken?

 

Zomaar wat vragen die op kunnen komen. 

Kiezen voor een identificeerbare donor

Een identificeerbare donor is een donor van wie je niet weet wie het is. Het is geen man die je kind van jongs af aan zou kunnen kennen. 

Zaadcellen en eicellen die beschikbaar zijn voor donorconceptie worden bewaard bij een spermabank of eicelbank. Je wordt behandeld met donorsperma of een donoreicel zonder dat je de identiteit van de donor kent. De gegevens van de donor worden geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens. 

Als het kind dat uit een behandeling geboren wordt 16 jaar of ouder is, kan zij opvragen wie haar  donorvader of donormoeder is. Dit is vastgelegd in de wet Donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Een donor via de spermabank of eicelbank wordt een ‘identificeerbare donor’ genoemd. Andere benamingen zijn: spermabankdonor of B-donor.

Bij Nederlandse klinieken met een spermabank zijn niet genoeg donoren om alle wensouders meteen te kunnen helpen, omdat de vraag naar deze behandelingen groot is. Dit betekent dat je meestal eerst op een wachtlijst geplaatst wordt. Een alternatief is om zelf iemand te vragen donor voor je te zijn. Er is ook een mogelijkheid om donorsperma in het buitenland te kopen

Hier lees je meer over hoe verschillende vormen van donorconceptie in z’n werk gaan:

Kiezen voor een bekende donor

Een bekende donor biedt de mogelijkheid om je kind op te laten groeien met haar donorvader, als een speciale 'oom', een mannelijk rolmodel of een vriend. 

Wensouders kunnen zelf iemand vragen om spermadonor of eiceldonor voor hen te zijn. Misschien is er wel een familielid, een vriend of vriendin, of een kennis die donor kan zijn. Of kennen zij op hun beurt weer iemand die sperma of eicellen wil doneren. Dan is er wat meer afstand, maar is de bron wel betrouwbaar. Een donor die je zelf vraagt wordt een ‘bekende donor’ genoemd. Andere benamingen zijn: ‘C-donor’, contactdonor of eigen donor.

De afspraken die je maakt met een bekende donor leg je vast in een donorcontract

Bij een bekende donor is de identiteit van de donor al bekend voordat het kind geboren is. 

Hier lees je meer over de keuze voor een bekende donor bij:

En hoe zit het juridisch?

De beslissing om met de hulp van een donor een kind te willen krijgen, heeft niet alleen een emotionele en praktische kant, maar ook een zakelijke: hoe zit het juridisch?

Informatie over de donor

Als je kiest voor een identificeerbare donor, staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Kinderen die geboren worden uit gedoneerde zaadcellen, eicellen of embryo's mogen, als zij 16 jaar of ouder zijn, weten wie de donor is. Zij kunnen ook contact met hem of haar zoeken als de donor daarmee instemt.

Kies je voor een bekende donor, dan moet je zelf afspraken maken, en deze vastleggen in een donorovereenkomst.

Juridisch ouderschap

Als jullie een kind krijgen met hulp van een spermadonor, is de vrouw die het kind baart altijd de juridische moeder. Daarbij maakt het niet uit van wie de eicel was. 

De moeder die niet gebaard heeft, kan op drie verschillende manieren ook juridisch moeder worden van jullie kind:

1. door het kind te erkennen

2. door het kind te adopteren met behulp van de duomoederadoptie

3. als zij op het moment van de geboorte gehuwd of partner geregistreerd is met de barende moeder kan zij 'automatisch' moeder worden, op voorwaarde dat:

  • het kind niet door een ander is erkend, en
  • de donor een identificeerbare donor is, en
  • de inseminatie heeft plaats gevonden via een toegelaten Nederlandse kliniek, en
  • bij de geboorte aangifte de ouderschapsverklaring van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) is overhandigd aan de ambtenaar van de gemeente

 

Vraag eerst advies voor jouw situatie en die van je kind, zeker als je internationale elementen in je leven hebt (een niet-Nederlandse nationaliteit van jezelf, het kind, je partner/donor, of als jij zelf of je kind in het buitenland wilt gaan wonen of daar bezit hebt of verwacht te krijgen. Het leven is vaak internationaler dan je misschien denkt). Wie eenmaal heeft erkend of ervoor kiest “automatisch” moeder te worden (mogelijk bij een identificeerbare donor) sluit de weg (eigenlijk) af naar duomoeder adoptie omdat er dan al 2 juridische ouders zijn.

Hier lees je meer over juridisch ouderschap.

Delen op: FacebookTwitter