Ik maak me bekend

Er zijn drie manieren om jezelf vindbaar te maken voor de kinderen die met jouw sperma verwekt zijn:

1. gegevens aanvullen en/of status wijzigen bij Stichting Donorgegevens

De Stichting Donorgegevens (voluit: Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting, ook wel: SDKB) is de organisatie die sinds in 2004 de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in werking trad, de gegevens van alle donoren in Nederland beheert. Je kunt als donor niet zelf bij de Stichting Donorgegevens je gegevens wijzigen. Alleen klinieken kunnen dat doen.

Neem daarom contact op met de kliniek waar je destijds gedoneerd hebt. De kliniek kan ervoor zorgen dat jouw gegevens bij de Stichting Donorgegevens aangevuld worden. Je hebt twee mogelijkheden:

  • een donorpaspoort met informatie over jezelf invullen. Donorkinderen kunnen je identiteit daarmee niet kennen.
  • je status wijzigen en een identificeerbare donor worden. Donorkinderen kunnen persoonsidentificerende informatie over je opvragen, daarmee weten ze wie je bent.

 

Als de kliniek waar je in het verleden gedoneerd hebt niet meer bestaat, kun je bij de Stichting Donorgegevens navragen wie de dossiers van die kliniek nu beheert. Je kunt dan contact opnemen met deze archief beherende kliniek, en via hen je gegevens aanvullen en/of je status wijzigen van anoniem naar identificeerbaar.

Donorkinderen kunnen bij de Stichting Donorgegevens informatie over de donor opvragen. Als zij persoonsidentificerende informatie willen, wordt daarvoor eerst toestemming aan de donor gevraagd. Met deze persoonsidentificerende gegevens kan het kind contact met je opnemen. Misschien wil zij jou ook wel ontmoeten. Als jij dat ook goed vindt, wordt dit begeleid door bijvoorbeeld Fiom.

2. inschrijven bij de Fiom KID-DNA Databank

Naast je gegevens aanvullen en/of het wijzigen van je status via de kliniek, kun je je als donor gratis laten registreren bij de KID-DNA Databank van Fiom. Je kunt je eigen voorwaarden en wensen kenbaar maken.

Als er een match is met een donorkind, wordt jou gevraagd hoe jij het contact wilt vormgeven. Er zijn donoren die ervoor kiezen eerst een briefwisseling te hebben. Andere willen meteen een ontmoeting. Een ontmoeting is geen verplichting, ook niet voor een donorkind. Fiom biedt begeleiding bij een ontmoeting.

'Ik denk achteraf: dat had ik veel eerder moeten doen, dan hadden die kinderen ook niet zo lang hoeven zoeken.'
Nico
donor

3. registreren bij internationale DNA databanken

Jezelf vindbaar maken voor donorkinderen kan ook door je te registreren bij één of meer internationale DNA databanken

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Donorkinderen over ...
Videoserie waarin volwassen donorkinderen vertellen over diverse aspecten van donorkind zijn. [...]