Ik heb anoniem gedoneerd, wat nu?

Informatie voor spermadonoren die in Nederland vóór 2004 anoniem gedoneerd hebben, en zich nu bekend en vindbaar willen maken voor hun donorkinderen.

Je donorschap van toen houdt je nu bezig

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het feit dat je in het verleden gedoneerd hebt, je (meer) bezighoudt. Bijvoorbeeld:

  • Nieuwsgierigheid naar wie er uit jouw donaties geboren zijn
  • Aandacht in de media voor zoektochten van donorkinderen, misstanden bij klinieken of ervaringen van andere donoren
  • De mogelijkheid dat een donorkind jouw identiteit achterhaalt, via DNA- en stamboomonderzoek

 

Misschien weten je (huidige) levenspartner en je eventuele kinderen niet dat jij in het verleden sperma gedoneerd hebt. 

Dat kan allerlei emoties oproepen: nieuwsgierigheid, angst, schaamte, schuldgevoel, onzekerheid, …

Het is goed om daarover te praten. Met je partner, of met iemand die je vertrouwt. 

Misschien heb je behoefte om er met een hulpverlener over te praten. Je kunt terecht bij Fiom of bij een gespecialiseerde counselor, die vind je bij Point netwerk

 

Uit de anonimiteit

Lex en Nico waren donor in de jaren tachtig. Anoniem. Beiden hebben hun anonimiteit opgeheven, en zijn nu vindbaar voor de kinderen die met hun hulp geboren zijn. 

Zij vertellen over deze stap en wat het hen gebracht heeft.

Je bent aan het denken gezet over je anonimiteit

In de tijd dat je doneerde, was anonimiteit de norm. Inmiddels weten we hoe belangrijk het is voor donorkinderen om te kunnen weten wie hun donorvader is. 

Steeds meer donorkinderen die de identiteit van hun donorvader niet kennen, gaan actief op zoek. Via internationale DNA-databanken in combinatie met stamboomonderzoek weten ze hun donorvader te vinden. Anonimiteit bestaat eigenlijk niet meer. 

Je kunt de kinderen die met jouw hulp verwekt zijn een lange zoektocht besparen, en zorgen dat zij kunnen weten van wie zij afstammen. Daarmee bespaar je ook jezelf een mogelijk onverwachte confrontatie als blijkt dat een kind je via een DNA-databank gevonden heeft. 

Je bent benieuwd naar ervaringen van andere donoren

Het is spannend om je anonimiteit op te geven en jezelf vindbaar te maken. Hoe hebben andere donoren dat ervaren? Ervaringen van anderen kunnen herkenning en inspiratie geven, en je helpen bij het maken van keuzes.

Meer over: ervaringen van donoren

 

Contact met lotgenoten

Platform Priamos is een plek waar (anonieme) spermadonoren informatie en ervaringen uitwisselen. Je kunt er terecht voor overleg, advies en ondersteuning. 

Ik heb behoefte aan contact met een lotgenoot

 

Eerst ouders geholpen, nu het kind

Een oproep van een spermadonor om je bekend en vindbaar te maken:

'Ik heb hun ouders al eens geholpen, waarom dan ook niet het kind?'

Je besluit jezelf bekend en vindbaar te maken

Om jezelf vindbaar te maken voor donorkinderen die met jouw sperma verwekt zijn, kun je op drie plekken (laten) vastleggen dat jij donor bent geweest en open staat voor contact. 

 

Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb)

Sinds 2004 beheert de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb) de gegevens van alle donoren. Donorkinderen kunnen bij de Sdkb informatie over de donor opvragen. 

Je kunt als donor niet zelf je gegevens bij de Sdkb aanpassen, dat kunnen alleen klinieken doen.

Neem daarom contact op met de kliniek waar je destijds gedoneerd hebt. Als die kliniek niet meer bestaat, kun je bij de Sdkb navragen wie de dossiers van die kliniek nu beheert.

Meer over: registratie donorgegevens bij de Sdkb

 

Fiom KID-DNA databank

Bij de Fiom KID-DNA databank kunnen donoren en donorkinderen die verwekt zijn vóór juni 2004 zich inschrijven en hun DNA-profiel laten opnemen. Aan de hand van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen gematcht worden. Om een DNA-profiel op te maken, is wangslijm nodig.

Meer over: Fiom KID-DNA databank

 

Internationale DNA databanken

Donorkinderen die die op zoek zijn naar hun donorvader registreren zich steeds vaker bij internationale DNA databanken. Zorg dus dat ze je daar ook kunnen vinden.

Meer over: internationale DNA databanken 

Je vraagt je af: hoe gaat het verder?

Als je jezelf vindbaar gemaakt hebt, is het afwachten of er donorkinderen contact met je gaan zoeken. 

 

Donorkind zoekt je via de Sdkb

Als een donorkind om je sociale en fysieke gegevens vraagt, krijg je daar geen bericht over.

Als een donorkind wil weten wie je bent, wordt eerst aan jou gevraagd of je toestemming geeft om je naam, geboortedatum en woonplaats aan het kind bekend te maken.

Na jouw toestemming wordt de aanvraag overgedragen aan Fiom. Een hulpverlener neemt contact met je op om te bespreken wat jij wilt: wil je contact via brieven of e-mail, of sta je open voor een persoonlijke ontmoeting met je donorkind?

 

Een match in de Fiom KID-DNA databank

Als er een match is, neemt een hulpverlener van Fiom contact met je op om te bespreken wat jij wilt. Wil je contact via brieven of e-mail, of sta je open voor een persoonlijke ontmoeting met je donorkind?

Meer over: in contact komen met je donorkind via Fiom KID-DNA databank

 

Gevonden worden via internationale DNA databanken

Als er iemand aan jou gematcht is van wie je vermoedt dat het een donorkind is, kan deze persoon direct met jou contact opnemen via mail. Andersom kan ook, maar bedenk wel dat lang niet ieder donorkind wéét dat het donorkind is. Wees daarom heel voorzichtig en laat het initiatief bij voorkeur aan de ander.

Denk aan het motto van donor Lex: 'Een donor heeft niet het recht om te zoeken, maar moet wel vindbaar zijn voor donorkinderen die zoeken. Het recht om te zoeken ligt bij het donorkind en niet bij de donor.'

Donor blijf je je leven lang

Lang niet alle donorkinderen weten dat ze donorkind zijn. Lang niet alle donorkinderen hebben interesse in de donor. En dat verandert ook weer: mensen die horen of ontdekken dat ze donorkind zijn, mensen die in de loop van hun leven toch graag meer over de donor willen weten. 

Dat betekent dat er nu en in de toekomst altijd de mogelijkheid is dat een donorkind contact zoekt. 

Afbeelding
Donorkinderen vertellen over hun ervaringen

 

In de videoserie 'Donorkinderen over: ...' vertellen volwassen donorkinderen over verschillende aspecten van 'donorkind zijn'. De  donorkinderen in deze video's zijn in een kliniek verwekt, met sperma van een (toen) anonieme donor.