Eiceldonor worden voor een bekende

  • eicellen doneren is een medische ingreep die altijd in een kliniek gebeurt
  • de leeftijd van de donor is belangrijk: bij een oudere eiceldonor is er minder kans op zwangerschap
  • een eiceldonor wordt altijd geregistreerd bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

 

Als je weet dat wensouders in jouw omgeving een eicel donor nodig hebben om hun kinderwens te realiseren, kun je jezelf de vraag stellen: zou ik eiceldonor voor hen kunnen zijn? Of misschien denk je na over deze vraag omdat de vraag aan jou gesteld is. 

Het kan ook dat je nadenkt over eiceldonatie omdat je erover gelezen of gehoord hebt, of dat je in je omgeving te maken hebt gehad met ongewenste kinderloosheid. Je kunt dan besluiten jezelf aan te bieden, en op zoek te gaan naar wensouders die je zou kunnen helpen. 

Dat kunnen mensen zijn die je kent, of met wie je via een gemeenschappelijke kennis in contact komt. Er zijn ook online platforms waar donoren en wensouders met elkaar in contact kunnen komen. In dit geval zij jij en de wensouders nog onbekenden van elkaar, en zul je elkaar eerst willen leren kennen. 

Voor informatie vanuit spermadonor- of wensouderperspectief ga je naar: Spermadonor worden voor een bekende of Een bekende vragen als spermadonor of eiceldonor.

Praatplaat bekend donorschap

Praatplaat Bekend Donorschap.pdf
pdf | 4 MB

Wat betekent dit voor het kind?

Als je nadenkt over de mogelijkheid om eiceldonor te worden, erover praat met je partner en met wensouders is er één vraag het belangrijkst: wat betekent dit voor het kind dat geboren gaat worden uit jouw eicel?

Kunnen weten hoe je ontstaan bent en wie je genetische ouders zijn, is belangrijk. Omdat jij en de wensouders elkaar kennen, kun jij vanaf dag één bekend zijn voor het kind en wellicht een rol spelen in diens leven. De manier en de mate van contact bespreek je met de wensouders. Maar als het kind ouder wordt, zal het steeds meer zelf gaan bepalen welke plek jij als eiceldonor in diens leven inneemt. 

De basis voor afspraken met wensouders

Openheid, vertrouwen en communicatie

Alles begint met openheid, vertrouwen en communicatie. Dat geldt voor jou en voor de wensouders: je vrij voelen om alles te kunnen zeggen, om eerlijk te kunnen zijn. Dat betekent ook: met elkaar in gesprek blijven, ook als het moeilijk wordt. 

De fase van elkaar (beter) leren kennen, en verkennen van wat jullie wensen en verwachtingen zijn, biedt de gelegenheid te ervaren of jullie inderdaad op een prettige en open manier met elkaar kunnen communiceren. Dat jullie respect hebben voor elkaars positie en gevoelens. 

Zoom af en toe eens uit, en kijk van een afstandje naar de manier waarop jullie in dit proces zijn, praten en handelen. En neem ook tijd om stil te staan bij je eigen gevoel en hoe het proces loopt.  

Wensen en verwachtingen

Een bekende eiceldonor zijn, betekent dat het kind dat uit jouw eicel geboren wordt, jou ook al vanaf dag één kan kennen. Jouw plek en rol in het leven van het kind en het gezin van de wensouders is een belangrijk onderwerp van gesprek. Hoe kijken de wensouders hiernaar, en wat zijn jouw wensen en verwachtingen?

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het contact: hoeveel contact gaat er zijn? Hoe vaak kom je langs? Houd je afstand, of ben je vrij om je relatie met het kind vorm te geven?
  • Zijn er zaken waarover de wensouders jou moeten of mogen consulteren?
  • Hoe ga je genoemd worden: ben je de eiceldonor, de donormama, of gebruiken jullie gewoon je voornaam?
  • Als je al eens eerder eicellen hebt gedoneerd, kun je die ervaring inbrengen: wat ging er goed, en wat zou je nu liever anders willen?
  • Hoe gaan jullie om met een verschil in wensen of verwachtingen, bijvoorbeeld als een van jullie, of het kind, toch meer of minder contact wil dan afgesproken?

 

Tip: voor het praten over deze en andere onderwerpen is het Vragenspel voor wensouder(s) en hun donor een fijn hulpmiddel om allerlei thema's ter sprake te brengen. 

Begeleiding door een counselor

Het zijn belangrijke, serieuze en persoonlijke zaken die jij en de wensouders met elkaar bespreken. Dat kan best lastig zijn. Het kan fijn zijn om daarbij begeleiding te vragen van een kinderwenscoach of counselor. Zorg wel dat je iemand vraagt die bekend is met donorconceptie en eiceldonatie. 

Gespecialiseerde counselors vind je bij Point netwerk.

Omdat je voor eiceldonatie altijd naar een kliniek moet, zullen de wensouders en jij ook gesprekken krijgen met een counselor of maatschappelijk werker van de kliniek. 

Wat is er geregeld rondom eiceldonatie?

Eiceldonatie gebeurt altijd in een kliniek. Dat betekent dat de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) van toepassing is. In deze wet staan regels over het bewaren en geven van informatie over de donor. 

Gegevens van de donor worden geregistreerd bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Daarnaast is het verstandig om aanvullende afspraken die je maakt met de wensouder(s) ook vast te leggen in een donorovereenkomst. Het is verstandig om daarbij hulp van een advocaat of notaris te vragen. 

Juristen met kennis van zaken op het gebied van donorconceptie vind je bij DurF.

Wat staat er in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting?

Wat kun je opschrijven in een donorcontract?

Hoe gaat eiceldonatie?

Eicellen kun je niet ‘zomaar’ doneren. Ze moeten met een medische behandeling uit het lichaam gehaald worden. Dit is alleen de moeite waard als er meerdere eicellen tegelijk ‘geoogst’ kunnen worden. Normaal rijpt er één eicel per maand. Vrouwen die eicellen gaan doneren krijgen een behandeling waarbij zij zich dagelijks moeten prikken met hormonen. Deze behandeling zorgt ervoor dat er meerdere eicellen tegelijk rijpen. 

De arts controleert de groei van de eicellen. Hij doet dat via een vaginale echo. Als de eicelblaasjes groot genoeg zijn, kunnen ze uit het lichaam gehaald worden. Dit gebeurt via de vagina. Met een naald zuigt de arts de eicellen uit de blaasjes. Met een echo kijkt hij wat hij doet.

De eicellen worden bevrucht met het sperma van de wensvader. Daaruit ontstaat een embryo. Na drie tot vier dagen kan het embryo in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst worden.

Als er meer embryo’s ontstaan, kunnen deze ingevroren worden. 

Waar wordt eiceldonatie gedaan?

Voor eiceldonatie kun je terecht in een fertiliteitskliniek. 

Overzicht van fertiliteitsklinieken in Nederland

Ervaringen van bekende eiceldonoren

  • Kim doneerde eicellen: 'het geluk voor wensouders is zo bizar groot'

Hulp nodig?

Met vragen kun je terecht bij een fertiliteitskliniek. In de meeste fertiliteitsklinieken zijn ook counselors werkzaam.

Heb je behoefte aan begeleiding door een onafhankelijke counselor, dan vind je die bij:

  • Durf (Dutch Rainbow Familyprofessionals) - zij beheren een register met o.m. gespecialiseerde counselors
  • Point netwerk, de beroepsvereniging van fertiliteitscounselors
Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
eiceldonor worden
Ook interessant
Tessa: 'Er ging een luikje open naar de toekomst'
De schoonzus van Tessa en Michiel bood aan haar eicellen te doneren, zodat zij hun kinderwens konden realiseren. [...]
Corinne: 'Voor mij is het belangrijk om er open over te kunnen praten'
Corinne en haar man kregen twee kinderen met hulp van een bekende eiceldonor. [...]
Wat betekent jouw donorschap voor je omgeving
Donor zijn heeft ook invloed op levens van je partner, ouders, broers, zussen en andere familieleden. [...]