Hulp nodig?

Kiezen voor donorconceptie doe je samen. Dat kan best ingewikkeld zijn: ieder mens is anders, voelt anders en heeft een eigen manier om met lastige vragen om te gaan. Toch is het belangrijk om een keuze te maken waar jullie beiden achter staan.

Keuzes maken rondom de donor, bepalen wie er zwanger gaat worden, nadenken over hoe jullie het voor jullie kind willen: het kan een relatie onder druk zetten. Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: dat partners juist dichter naar elkaar toe groeien.

Het is voor ieder stel de uitdaging om een manier te vinden om elkaars verschillen hierin te respecteren én in verbinding te blijven. Om zo tot een gezamenlijke keuze te komen.

Jullie hebben straks samen de taak om jullie kind over de donorconceptie te vertellen. Daarom is het belangrijk dat jullie goed weten waar je voor kiest en een beeld hebt hoe dit goed kan gaan. En dat jullie het eens zijn met elkaar. 

Wat en wie kan helpen?

Als jullie nadenken over samen kinderen krijgen, en over donorconceptie, hebben jullie daar allerlei gevoelens en gedachten over. Gevoelens, gedachten over hoe jullie toekomstige gezin eruit gaat zien. Maar hoe het straks echt gaat zijn, dat weet niemand. 

Om je een beeld te vormen over hoe het zou kunnen zijn, kun je:

 

Er zijn ook mensen die jullie kunnen helpen:

  • familie en vrienden: door te praten over donorconceptie met familie en vrienden kunnen jullie steun ervaren
  • ervaringsdeskundigen: bij Meer dan Gewenst, het platform voor LHBT'ers met een kinderwens, ontmoet je vrouwen die net als jullie een kinderwens hebben
  • gespecialiseerde juristen en counselors: bij Durf, stichting voor professionals die werken met regenbooggezinnen en anders ouderschap
  • gespecialiseerde counselors: bij Point netwerk vind je psychosociale hulpverleners die veel ervaring hebben met alternatieve gezinsvorming. Een onafhankelijke en deskundige buitenstaander kan jullie helpen om moeilijke thema's toch bespreekbaar te maken.
    Ook fertiliteitsklinieken hebben counselors in dienst.
FacebookTwitter