Verwekt na 2004

Wat is er geregeld voor donorkinderen?

Sinds 2004 is er in Nederland de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. In deze wet staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren. Ben je in een kliniek in Nederland verwekt met buitenlands donorsperma (bijvoorbeeld uit Denemarken), dan geldt deze wet ook.

In de wet staat dat je: 

  • als je 12 jaar of ouder bent informatie over de donor op kunt vragen bij de Stichting Donorgegevens (je ouders kunnen dit al eerder doen)
  • als je 16 jaar of ouder bent persoonsidentificerende informatie over de donor op kunt vragen bij de Stichting Donorgegevens

In de wet zijn minimum leeftijden vastgesteld waarop je informatie kunt vragen. Misschien ben je nog niet zo oud, maar wil je toch graag meer weten. Dan kun je je ouders vragen het donorpaspoort met informatie over de donor op te vragen bij de Stichting Donorgegevens

Afbeelding
Donorkinderen die willen weten wie de donor is
In de folder 'Donorkind ...en benieuwd naar je afkomst?' lees je over hoe het gaat als je meer over de donor wilt weten.
Folder Donorkind en benieuwd naar je afkomst.pdf
pdf | 421 kB

Ik wil weten wie mijn donorvader is, wat kan ik doen?

In de wet is vastgelegd welke informatie er bewaard wordt bij de Stichting Donorgegevens, en wie deze informatie op welk moment mag opvragen. Dat zou genoeg moeten zijn om de identiteitsgegevens van je donorvader te krijgen. 

 

Als in jouw geval de informatie niet compleet is, zal de Stichting Donorgegevens contact opnemen met de kliniek waar de donor gedoneerd heeft, en vragen of zij de donor nog een keer willen vragen om zich alsnog bekend te maken en zijn gegevens te delen. 

Daarnaast zijn er, net als voor donorkinderen van voor 2004, nog andere opties:

 

Dankzij internationale DNA databanken in combinatie met stamboomonderzoek is er een aanzienlijke kans dat je de identiteit van je donorvader kunt achterhalen. Dit vraagt tijd en puzzelwerk. Meer daarover en een supportgroep om je te helpen bij jouw zoektocht vind je op de website van Stichting Donorkind.

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Ervaringen van donorkinderen
Wat betekent het om donorkind te zijn? Hoe kijken donorkinderen aan tegen de keuze van hun ouders en de donor? [...]
Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting
In de Wet donorgegevens staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren. [...]
Zoeken met DNA
Door DNA-testen te combineren met stamboomonderzoek, kun je op zoek naar de donor en halfbroers en -zussen. [...]