Een bekende sperma- of eiceldonor kan iemand zijn die je kent, of met wie je via via of via een online platform voor wensouders en donoren in contact komt. Iemand in de ogen kunnen kijken, zelf afspraken maken en voor het kind een donorvader of donormoeder die al vanaf dag één bekend is, dat kan voor wensouders een mooi idee zijn.
Het proces dat je doorloopt op het moment dat je kiest voor een bekende sperma- of eiceldonor is in onderstaande animatie in beeld gebracht. De totale afbeelding (die we praatplaat noemen) is te downloaden.
Voor informatie vanuit donorperspectief ga je naar: Spermadonor worden voor een bekende of Eiceldonor worden voor een bekende.
Een centrale vraag in dit proces, die wensouders en donor zich telkens weer zouden moeten stellen, is: wat betekent dit voor het toekomstige kind?
Voor kinderen is het bovenal belangrijk dat zij hun ontstaansgeschiedenis kennen, dat zij kunnen weten wie hun donorvader of donormoeder is. Dat er open en ontspannen over gepraat en mee omgegaan wordt en dat zij, naarmate ze ouder worden, zelf invulling kunnen geven aan familierelaties.
Om het krijgen van een kind met hulp van een bekende donor op een goede manier vorm te geven, is een aantal zaken belangrijk.
Het begint met elkaar vertrouwen, open zijn over belangrijke en persoonlijke zaken en op een goede manier daarover met elkaar kunnen communiceren. Dit is niet alleen in de aanloop naar een zwangerschap belangrijk, maar ook daarna. Via het kind blijven jullie een leven lang aan elkaar verbonden.
Sta er daarom in de verkenningsfase al heel bewust bij stil: ervaar je ruimte om te zeggen wat je wilt zeggen, of heb je het gevoel op je hoede te moeten zijn? Voel je je begrepen? Hoe verloopt de communicatie als er onderwerpen zijn waarover jullie van mening verschillen?
Als je stroefheid of ongemak ervaart, dan is dat iets om te benoemen. En misschien betekent dat, dat jullie als wensouder(s) en donor geen match zijn.
Met de donor ga je in gesprek over wensen en verwachtingen. Hoe zien jullie het voor je? Bijvoorbeeld als het gaat over:
Tip: een leuke manier om elkaar beter te leren kennen en allerhande serieuze en luchtige thema’s ter sprake te brengen is het Vragenspel voor wensouder(s) en hun donor.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker in dit proces. Daarom kan het fijn zijn om begeleiding van een kinderwenscoach of gespecialiseerde counselor te vragen.
Counselors die deskundig zijn op het gebied van donorconceptie vind je bij Point.
Uiteindelijk is het belangrijk om de afspraken die jullie maken formeel vast te leggen. Doe dit voor je begint met inseminaties of een traject in het ziekenhuis.
Als wensouder(s) en donor definitief voor elkaar kiezen, leg dan jullie afspraken vast in een donorcontract. En zoals gezegd, doe dit voor je probeert zwanger te gaan raken.
Een donorcontract is een familierechtelijke overeenkomst. Het is meer dan een plan of een intentie. Het is daarom zinvol om bij het opstellen van het donorcontract hulp van een advocaat of notaris te vragen.
Een advocaat of notaris stelt niet alleen de identiteit van donor en wensouders vast, hij of zij denkt met jullie mee, kan voorstellen doen en jullie uitleggen wat consequenties zijn van afspraken die jullie maken.
Een jurist met kennis van zaken vind je bij DurF.
Als jij en de donor voor behandeling naar een kliniek of ziekenhuis gaan, krijg je ook te maken met de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. In deze wet staan regels over het registreren van gegevens van donoren, en wanneer deze door wie opgevraagd mogen worden.
Als je hulp krijgt van een spermadonor en jullie kiezen voor zelfinseminatie, is deze wet niet van toepassing.
Omdat jij en de donor elkaar kennen, is het verstandig om ook een donorcontract op te stellen.
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.