Hulp nodig?

Kiezen voor donorconceptie doe je samen. Dat kan best ingewikkeld zijn: ieder mens is anders, voelt anders, en heeft een eigen manier om met moeilijke vragen om te gaan. Ook hebben mannen en vrouwen vaak een andere aanpak. 

Heel stereotype geformuleerd zijn mannen meestal geen praters: ze lijken er soms weinig mee bezig te zijn. Vrouwen hebben juist vaak de behoefte om er wel over te praten: met hun partner, met vriendinnen, op internetfora. 

Weten dat mannen en vrouwen (of: mensen in het algemeen) op hele verschillende manieren omgaan met hun vruchtbaarheidsproblemen en de keuzes die ze daarbij moeten maken, kan helpen om dat te accepteren. 

Relaties kunnen onder druk komen te staan. Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: dat partners juist dichter naar elkaar toegroeien. Het is voor ieder stel de uitdaging om een manier te vinden om elkaars verschillen hierin te respecteren én in verbinding te blijven. Om zo tot een keuze te komen waar jullie beiden achter staan.

Jullie hebben straks samen de taak om jullie kind over de donorconceptie te vertellen. Daarom is het belangrijk dat jullie goed weten waar je voor kiest en een beeld hebt hoe dit goed kan gaan. En dat jullie het eens zijn met elkaar.

Wat en wie kan helpen?

Als jullie nadenken over samen kinderen krijgen, en over donorconceptie, hebben jullie daar allerlei gevoelens en gedachten over. Gevoelens, gedachten over hoe jullie toekomstige gezin eruit gaat zien. Maar hoe het straks echt gaat zijn, dat weet niemand.

Om je een beeld te vormen over hoe het zou kunnen zijn, kun je:

 

Er zijn ook mensen die jullie kunnen helpen: 

  • familie en vrienden: door te praten over donorconceptie met familie en vrienden kunnen jullie steun ervaren
  • ervaringsdeskundigen: bij Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ontmoet je mensen die voor dezelfde keuzes als jullie hebben gestaan
  • gespecialiseerde counselors: bij Point netwerk vind je psychosociale hulpverleners die veel ervaring hebben met vruchtbaarheidsproblematiek en alternatieve gezinsvorming. Een onafhankelijke en deskundige buitenstaander kan jullie helpen om moeilijke thema’s toch bespreekbaar te maken. Ook fertiliteitsklinieken hebben counselors in dienst.
FacebookTwitter