Eiceldonatie

Behandeling met eicellen van een donor is een vorm van donorconceptie. Donorconceptie met donoreicellen wordt gebruikt als de vrouw geen (goede) eicellen meer heeft. Meestal wordt eiceldonatie gebruikt in man-vrouw stellen. 

Alleenstaande vrouwen of vrouwen in een vrouw-vrouw relatie die aangewezen zijn op eicellen van een donor, hebben ook sperma van een donor nodig. Dat wordt dubbele donatie genoemd. 

Dubbele donatie wordt niet in alle klinieken gedaan. In sommige klinieken in Nederland  is embryodonatie mogelijk. Vrouwen in een vrouw-vrouw relatie hebben soms de wens voor ‘shared lesbian motherhood’. De ene vrouw doneert eicellen. Als de eicellen met donorsperma bevrucht zijn en er een embryo ontstaan is, wordt dit embryo bij de andere vrouw ingebracht. Omdat er geen medische indicatie is voor deze behandeling, moeten de wensouders er zelf voor betalen.

Voor behandeling met donoreicellen zijn er twee mogelijkheden: 

Eiceldonatie via een eicelbank

Via een eicelbank: de donor en de wensouders hebben geen contact met elkaar, en kennen elkaars identiteit niet. In de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren:

Kinderen die geboren worden uit gedoneerde eicellen mogen als zij 16 jaar of ouder zijn, weten wie de donor is. Zij kunnen dan ook aangeven of zij contact met haar willen. 

Meer over: eiceldonor worden bij een eicelbank

Meer over: als wensouder gebruik maken van een eicelbank?

Eiceldonatie met een bekende donor

Via direct contact tussen donor en wensouders: donor en wensouders kennen elkaar. 

De behandeling vindt plaats in een ziekenhuis. Donor en wensouders maken zelf afspraken over de kosten. Zij maken ook afspraken over het contact tussen donor en donorkind. Het kind kan van jongs af aan weten wie haar donormoeder is en haar kennen. Wensouders en donor kunnen ook andere afspraken maken.

Meer over: eiceldonor worden voor een bekende

Eiceldonatie in een draagmoederschapstraject

Wensouders kunnen naast een eiceldonor ook een draagmoeder nodig hebben om hun kinderwens te realiseren. 

In een draagmoedertraject kan een eicel van de draagmoeder of een eicel van een eiceldonor gebruikt worden. Meer over eiceldonatie binnen een draagmoederschapstraject vind je op:

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
eiceldonatie
Ook interessant
Tessa: 'Er ging een luikje open naar de toekomst'
De schoonzus van Tessa en Michiel bood aan haar eicellen te doneren, zodat zij hun kinderwens konden realiseren. [...]
Eiceldonor worden voor een bekende
Je bent gevraagd om donor te worden, of overweegt je als donor aan te bieden aan wensouders. Waar moet je aan denken? [...]
Ervaringen van eiceldonoren
Hoe ervaren eiceldonoren het donor zijn en het contact met hun nakomelingen? [...]