Donor zijn

Met het donoren van jouw sperma, eicellen of embryo heb je anderen geholpen kinderen te krijgen. De periode dat je er actief mee bezig was, ligt alweer kortere of langere tijd achter je. Maar donor blijf je voor het leven.

Er kunnen tal van redenen zijn om er nu toch weer eens bij stil te staan: je bent misschien aan het denken gezet over je anonimiteit, of je verwacht de komende jaren contactverzoeken.

'Uit de anonimiteit'

Lex en Nico waren beiden donor in de jaren tachtig. Anoniem, want zo ging dat toen. Beiden hebben hun anonimiteit opgeheven, en zijn nu vindbaar voor de kinderen die met hun hulp geboren zijn.

Lex en Nico vertellen over deze stap en wat het hen gebracht heeft.

Ik ben aan het denken gezet over mijn anonimiteit

Als je vóór 2004 donor bent geweest, is de kans groot dat je anoniem gedoneerd hebt. Inmiddels weten we hoe belangrijk het is voor donorkinderen om te kunnen weten wie hun donorvader is. 

Steeds meer donorkinderen die de identiteit van hun donorvader niet kennen, gaan actief op zoek. Via internationale DNA-databanken in combinatie met stamboomonderzoek weten ze hun donorvader te vinden. Anonimiteit bestaat eigenlijk niet meer.

Je kunt de kinderen die met jouw hulp verwekt zijn een lange zoektocht besparen, en zorgen dat zij kunnen weten van wie zij afstammen. Daarmee bespaar je ook jezelf een mogelijk onverwachte confrontatie als blijkt dat een kind je via een DNA-databank gevonden heeft.

Ik wil mijzelf vindbaar maken

Ik verwacht de komende jaren contactverzoeken

De kinderen die met jouw hulp verwekt zijn, zullen de komende jaren de leeftijd van 16 jaar bereiken. Het moment waarop zij een aanvraag mogen doen om te weten wie hun donorvader is. Voor het kind en voor jou een spannend moment.

Dat roept vragen op: over de kinderen, over hoe het in z'n werk gaat, over eventuele ontmoetingen.

Weet dat de Stichting Donorgegevens altijd eerst contact met jou opneemt voor jouw persoonsgegevens verstrekt worden. Als je na 2004 hebt gedoneerd en je bent geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens, dan zal een kind dus nooit zomaar contact met je opnemen. 

In onderstaande folder en op de website van Fiom lees je meer over hoe een contactverzoek verloopt. 

Folder Spermadonor en het donorkind wil contact.pdf
pdf | 488 kB
Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Ervaringen van spermadonoren
Hoe ervaren spermadonoren het donor zijn en het contact met hun nakomelingen? [...]
Ik ben een anonieme spermadonor
Vóór 2004 was anonimiteit de norm. Nu weten we hoe belangrijk het is voor donorkinderen om de donor te kunnen kennen. [...]