Ik weet niet wie de donor is

Als donorkind denk je soms aan je donorvader of -moeder. De ene periode vaker dan de andere. Hoe ziet hij eruit? Hoe heet zij? Heb je bepaalde kenmerken of karaktereigenschappen van hem of haar? Het is heel natuurlijk en normaal om nieuwsgierig te zijn naar de man of vrouw die de helft van jouw genen heeft geleverd. 

Voor de een blijft het bij nieuwsgierigheid. De ander wil gewoon weten wie het is. Of misschien heb je twijfels of je dat wilt weten. Of denk je dat je hem of haar toch niet kunt vinden. Het is best ingewikkeld om voor jezelf helder te weten welke behoefte jij hebt.

Er zijn ook donorkinderen die geen behoefte hebben om te weten wie hij of zij is. Dat wil niet zeggen dat ze nooit aan hem of haar denken, of dat ze niet nieuwsgierig zijn.

In de loop van de tijd kan je gevoel of je wens om meer te willen weten van de donor veranderen. Er nu voor kiezen om geen actie te ondernemen is geen keuze voor het leven. Je kunt altijd van gedachten veranderen.

'Op zoek naar mijn donorvader' - Ester en Frank vertellen

Ester was eind twintig toen zij hoorde dat haar vader niet haar biologische vader is. Ook Frank hoorde pas op latere leeftijd dat zijn ouders hulp hadden gehad van een donor om hem te krijgen. 

Beiden zijn op zoek gegaan naar de donor, en vonden hem.

Praten over de donor

Met wie praat je over je dilemma om wel of niet te willen weten wie de donor is? Je ouders, je partner, een broer of zus, een vriend of vriendin: het is maar net bij wie jij je vertrouwd en veilig voelt om je vragen, twijfels en verwachtingen te delen.

Ook contact met andere donorkinderen kan fijn en helpend zijn. Om herkenning te vinden en je verhaal te kunnen doen zonder alles uit te hoeven leggen. Andere donorkinderen kunnen je tips geven en helpen bij het zoeken naar en/of contact leggen met je donorvader of -moeder. Via Stichting Donorkind kun je in contact komen met andere donorkinderen en vind je een lijst met ervaringsdeskundige professionals waar je terecht kun voor hulp en ondersteuning.

Een donor is abstract, maar als hij/zij een man/vrouw wordt met een naam en een gezicht, komt er een concreet persoon in jouw leven. En in het leven van je ouders. Dat is spannend. Het is fijn en belangrijk om met je ouders te kunnen praten over wat dat voor jou betekent, en te horen hoe zij dat ervaren.

Maar niet in alle gezinnen wordt er makkelijk gesproken over de donorconceptie en de donor. Als (een van) je ouders het lastig vinden om hierover met jou te praten, kun je ze wijzen op deze website. Hier staat ook voor ouders informatie over waarom openheid over donorconceptie in het gezin zo belangrijk is. Als zij hulp willen, vinden ze hier ook een overzicht van gespecialiseerde counselors

Afbeelding
donorkind na spermadonatie

Hoe kan ik te weten komen wie de donor is?

Als je wilt weten wie je donorvader of -moeder is, is het belangrijk om te weten wat jouw situatie is: ben je in Nederland of in het buitenland verwekt, en was dat voor of na 2004?

In 2004 is er in Nederland een wet van kracht geworden die regelt dat anoniem doneren niet meer is toegestaan. In de periode na 2004 gold er nog enige tijd een overgangsregeling, waardoor er toch nog kinderen geboren zijn na inseminatie met anoniem donorsperma.

Kies de omschrijving die op jou van toepassing is:

Is de dokter mijn donorvader?

DNA onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat in het verleden meerdere artsen hun eigen sperma gebruikt hebben bij KID-behandelingen. 

Als jij vermoedt dat één van deze artsen wel eens jouw donorvader zou kunnen zijn, dan kun je je gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA databank.

Delen op: FacebookTwitter