Eicelbank

Bij een eicelbank worden eicellen van donoren verzameld, ingevroren en bewaard. De eicellen worden gebruikt voor wensouders die een eicel nodig hebben om een kind te kunnen krijgen.

Er zijn in Nederland 3 klinieken met een eigen eicelbank.

Eiceldonor worden

Gezonde vrouwen die tussen de 23 en 36 jaar oud zijn, kunnen eiceldonor worden. Maar niet iedereen is geschikt. Daarom worden vrouwen eerst medisch en psychologisch onderzocht.

Vrouwen die eiceldonor worden, doen dat omdat zij anderen willen helpen hun kinderwens te realiseren. Soms kennen zij mensen in hun nabije omgeving die moeite hadden om kinderen te krijgen. Of ze zijn zelf moeder en gunnen het ook aan anderen om een gezin te stichten.

Eicellen doneren is lichamelijk ingrijpend: eiceldonoren moeten net als bij een IVF-behandeling hormonen spuiten en een eicelpunctie ondergaan.

Zwanger worden via een eiceldonor

Wensouders die een donoreicel nodig hebben als zij graag een kind willen, kunnen naar een eicelbank gaan. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod, zijn er lange wachtlijsten. De wachtlijsten zijn zo lang dat ze regelmatig gesloten zijn, en aanmelden niet mogelijk is.

Wensouders kunnen er ook voor kiezen om voor behandeling met donoreicellen naar het buitenland te gaan. In het buitenland zijn eiceldonoren bijna altijd anoniem.

Een alternatief kan zijn zelf op zoek gaan naar een eiceldonor.

Eicelbanken in Nederland

In Nederland zijn er 3 eicelbanken. Deze bestaan pas sinds 2014. De vraag naar donoreicellen is veel groter dan het aanbod. De wachtlijsten zijn zo lang, dat aanmelden soms niet eens mogelijk is. 

Er zijn in Nederland drie ziekenhuizen met een eicelbank: 

Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren staan in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Spermadonor worden voor een bekende
Je bent gevraagd om donor te worden, of overweegt je als donor aan te bieden aan wensouders. Waar moet je aan denken? [...]
Wat betekent jouw donorschap voor je omgeving
Donor zijn heeft ook invloed op levens van je partner, ouders, broers, zussen en andere familieleden. [...]
Ervaringen van eiceldonoren
Hoe ervaren eiceldonoren het donor zijn en het contact met hun nakomelingen? [...]