Zaaddonor gezocht

Wensouders die op zoek zijn naar een zaaddonor, hebben twee mogelijkheden:

  • gebruik maken van een donor van de spermabank
  • zelf iemand vragen om donor voor hen te zijn

 

Maar waar moet je aan denken als je een keuze gaat maken voor een spermadonor? Hoe kun je bijvoorbeeld nú al rekening houden met je toekomstige kind?

Een donor van de spermabank

Een zaaddonor via een spermabank is een identificeerbare donor. Dat betekent dat de wensouder niet weet wie de donor is. Zijn gegevens zijn wel geregistreerd, zodat het kind als zij 16 jaar of ouder is, de identiteitsgegevens van de donor kan opvragen.

In Nederland zijn 8 klinieken met een eigen spermabank. Omdat de vraag naar donorsperma groter is dan het aanbod, wordt er in Nederland ook gebruik gemaakt van donorsperma uit het buitenland.

Meer over een zaaddonor via de spermabank

Zelf iemand zoeken/vragen om donor te zijn

Een wensouder kan ook zelf een zaaddonor zoeken. Dat kan een bekende zijn, een vriend of goede kennis, of een man met wie de wensouder via via in contact komt. Een andere mogelijkheid is online een oproepje plaatsen. Wensouder(s) en zaaddonor maken zelf afspraken en leggen deze vast in een donorcontract.

Meer over een bekende donor

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
zaaddonor gezocht spermadonor gezocht
Ook interessant
Behandeling in Nederland met sperma van een buitenlandse spermabank
Wat wensouders moeten weten als zij overwegen te kiezen voor een donor van een buitenlandse (Deense) spermabank. [...]
Het belang van openheid
Openheid over donorconceptie is belangrijk voor de ouder-kind band. En: weten van wie je afstamt is een mensenrecht. [...]
Donorcontract
Als de donor een bekende is, moeten wensouders en donor zelf afspraken maken en deze vastleggen in een donorcontract. [...]