Keuzes maken

Als alleenstaande vrouw heb je donorsperma nodig om een kind te kunnen krijgen. Er zijn twee mogelijkheden: je kiest voor een donor van een spermabank, of je vraagt zelf iemand om donor voor jou te zijn.

Kiezen voor solomoederschap betekent dat je kind in een gezin zonder vader opgroeit, en dat jij als moeder alleen je kind verzorgt en opvoedt. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Een  sociaal netwerk waar je op terug kunt vallen is dan ook heel belangrijk.

  • Zal jouw kind een vader missen?
  • Is je netwerk voldoende stevig?
  • Hoe zal de omgeving naar jouw solomoedergezin kijken?

 

Zomaar wat vragen die op kunnen komen.

Kiezen voor een identificeerbare donor

Een identificeerbare donor is een donor van wie je niet weet wie het is. Het is geen man die je kind van jongs af aan zou kunnen kennen.

Zaadcellen en eicellen die beschikbaar zijn voor donorconceptie worden bewaard bij een spermabank of eicelbank. Je wordt behandeld met donorsperma of een donoreicel zonder dat je de identiteit van de donor kent. De gegevens van de donor worden geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens. 

Als het kind dat uit een behandeling geboren wordt 16 jaar of ouder is, kan zij opvragen wie haar  donorvader of donormoeder is. Dit is vastgelegd in de wet Donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Een donor via de spermabank of eicelbank wordt een ‘identificeerbare donor’ genoemd. Andere benamingen zijn: spermabankdonor of B-donor.

Bij Nederlandse klinieken met een spermabank zijn niet genoeg donoren om alle wensouders meteen te kunnen helpen, omdat de vraag naar deze behandelingen groot is. Dit betekent dat je meestal eerst op een wachtlijst geplaatst wordt. Een alternatief is om zelf iemand te vragen donor voor je te zijn. Er is ook een mogelijkheid om donorsperma in het buitenland te kopen

Hier lees je meer over hoe verschillende vormen van donorconceptie in z’n werk gaan:

Kiezen voor een bekende donor

Een bekende donor biedt de mogelijkheid om je kind op te laten groeien met haar donorvader, als een speciale 'oom', een mannelijk rolmodel of een vriend. 

Wensouders kunnen zelf iemand vragen om spermadonor of eiceldonor voor hen te zijn. Misschien is er wel een familielid, een vriend of vriendin, of een kennis die donor kan zijn. Of kennen zij op hun beurt weer iemand die sperma of eicellen wil doneren. Dan is er wat meer afstand, maar is de bron wel betrouwbaar. Een donor die je zelf vraagt wordt een ‘bekende donor’ genoemd. Andere benamingen zijn: ‘C-donor’, contactdonor of eigen donor.

De afspraken die je maakt met een bekende donor leg je vast in een donorcontract

Bij een bekende donor is de identiteit van de donor al bekend voordat het kind geboren is. 

Hier lees je meer over de keuze voor een bekende donor bij:

En hoe zit het juridisch?

De beslissing om met de hulp van een donor een kind te willen krijgen, heeft niet alleen een emotionele en praktische kant, maar ook een zakelijke: hoe zit het juridisch?

Informatie over de donor

Als je kiest voor een identificeerbare donor, staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Kinderen die geboren worden uit gedoneerde zaadcellen, eicellen of embryo's mogen, als zij 16 jaar of ouder zijn, weten wie de donor is. Zij kunnen ook contact met hem of haar zoeken als de donor daarmee instemt.

Kies je voor een bekende donor, dan moet je zelf afspraken maken, en deze vastleggen in een donorovereenkomst.

Juridisch ouderschap

Als je een kind krijgt met hulp van een spermadonor, ben jij altijd de juridische moeder. Daarbij maakt het niet uit van wie de eicel was.

In een solomoedergezin heeft een kind één juridische ouder. 

Als er op een later moment een partner in je leven komt met wie je de opvoedverantwoordelijkheid gaat delen, dan kan hij of zij jouw kind erkennen en ook juridisch ouder worden. Jij als moeder moet daar toestemming voor geven.

Datzelfde geldt voor de donor: hij zou ook jouw kind kunnen erkennen en juridisch ouder worden. Dat kan echter alleen als jij daar toestemming voor geeft. 

Een kind kan maximaal twee juridische ouders hebben. 

Hier lees je meer over juridisch ouderschap

Delen op: FacebookTwitter