Eiceldonor worden

  • Eiceldonoren zijn nodig om wensouders te helpen die zelf geen (goede) eicellen hebben
  • Je kunt eiceldonor worden bij een eicelbank of voor een bekende
  • Kinderen die uit jouw eicellen geboren worden, zullen (in de toekomst) willen weten wie je bent, of contact zoeken met jou

Waarom wil je eiceldonor worden

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om na te denken over donorschap. Je kent mensen in je omgeving die moeite hebben om zwanger te raken, je hoort, leest of ziet in de media iets over donorconceptie. Of je wordt gevraagd. 

Nadenken over donorconceptie start met de vraag aan jezelf of je echt alleen maar donor wilt zijn, of eigenlijk zelf (nog) een kinderwens hebt. Als je ook een eigen kinderwens hebt, is de kans groot dat je wordt teleurgesteld want een donor is niet de ouder van het kind.

Rechten en plichten van een eiceldonor

Een eiceldonor heeft niet het recht om beslissingen over de opvoeding van het kind te nemen. Maar een donor heeft ook geen verplichtingen: je hoeft niet financieel bij te dragen, er kan geen kinderalimentatie worden gevraagd en het kind wordt ook geen erfgenaam van jou als donor. Je hebt wel de plicht om je identiteit bekend te maken: vanaf het moment dat het kind 16 jaar is kan zij daarom vragen.

Als je al eigen kinderen hebt, hoeven die de erfenis straks dus niet te delen met het donorkind. Als je het donorkind wel wilt laten delen in de erfenis, dan kan dat. Dan moet je zelf het initiatief nemen om dat in een testament vast te laten leggen. 

Betrek je partner bij je keuze om eiceldonor te worden

Heb je een levenspartner, dan is het belangrijk om je overwegingen om eiceldonor te willen worden ook met hem/haar te bespreken. Want jouw keuze zal ook van invloed zijn op jullie gezamenlijke leven. 

Wat vindt hij/zij ervan dat er iemand anders zwanger van jouw eicel gaat worden? Wat gaat het betekenen voor jullie eventuele eigen kinderen? Hoe open gaan jullie zijn? En hoe zal het zijn als donorkinderen in de toekomst contact met jou zouden willen?

Meer over: wat betekent jouw donorschap voor je omgeving?

Donor bij een eicelbank of voor een bekende?

Als je besloten hebt om eiceldonor te willen worden, dan heb je de keuze: ga je doneren bij een kliniek, via een eicelbank? Of ga je doneren voor een bekende? Die ‘bekende’ kan iemand zijn die je zelf kent, die je via via kent of met wie je via internet in contact gekomen bent.

Eiceldonatie en draagmoederschap

Soms hebben wensouders naast een eiceldonor ook een draagmoeder nodig om hun kinderwens te realiseren. De eiceldonor en de draagmoeder kunnen twee verschillende vrouwen zijn. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de eicellen van de draagmoeder. In dat geval is zij draagmoeder en eiceldonor in één.

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
eiceldonatie
Ook interessant
Ervaringen van eiceldonoren
Hoe ervaren eiceldonoren het donor zijn en het contact met hun nakomelingen? [...]
Wat betekent jouw donorschap voor je omgeving
Donor zijn heeft ook invloed op levens van je partner, ouders, broers, zussen en andere familieleden. [...]
Eicelbank
Bij een eicelbank worden eicellen van donoren verzameld, ingevroren en bewaard. Wensouders kunnen er gebruik van maken. [...]