Subsidieregeling KID

De Subsidieregeling Kunstmatige inseminatie met donorsperma vergoedt de behandeling van vrouwen zonder mannelijke partner en van vrouwen met een mannelijke partner die als vrouw is geboren. Bij deze vrouwen is er geen sprake van een medische indicatie. Daarom kunnen zij geen beroep doen op de zorgverzekering.

Wat wordt er vergoed vanuit de Subsidieregeling KID?

De Subsidieregeling KID financiert:

  • de behandeling met donorsperma
  • het basis oriënterend fertiliteitsonderzoek
  • counseling/nazorg gesprekken

 

Onder KID (kunstmatige inseminatie met donorsperma) wordt ook IUI (intra-uteriene inseminatie) verstaan, een behandeling waarbij het donorsperma in de baarmoederholte wordt ingebracht.

Er worden maximaal 12 KID-behandelingen vergoed. Als er dan nog geen zwangerschap is ontstaan, is er voor verdere behandeling sprake van een medische indicatie. KID-behandelingen op medische indicatie worden vergoed vanuit de zorgverzekering.

De kosten van rietjes met donorsperma vallen niet onder de subsidieregeling, en moeten zelf betaald worden.

Wie kunnen er gebruik maken van de Subsidieregeling KID?

De Subsidieregeling KID is bedoeld voor vrouwen zonder mannelijke partner en voor vrouwen met een mannelijke partner die als vrouw is geboren, die zwanger willen worden door inseminatie met donorsperma van een spermabank.

Ook vrouwen met een bekende donor die kiezen voor inseminaties in een kliniek, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling.

Moet ik zelf de subsidie aanvragen?

Nee, de subsidie wordt gegeven aan Nederlandse klinieken die KID-behandelingen uitvoeren. Vrouwen hoeven dus niet zelf subsidie aan te vragen.

Om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling, betalen vrouwen een eigen bijdrage van € 192,50 (bedrag voor 2023). Dit bedrag is gebaseerd op de helft van het eigen risico bij de Ziektekostenverzekering. Als de hoogte van het eigen risico bij de ziektekostenverzekering verandert, zal ook de hoogte van de eigen bijdrage voor de subsidieregeling worden aangepast.

Sinds wanneer bestaat de Subsidieregeling KID?

Per 1 januari 2020 werd de Subsidieregeling kunstmatige inseminatie met donorzaad van kracht.

De aanleiding voor de subsidieregeling ontstond in 2019. Toen werd de vergoeding van KID-behandelingen voor vrouw-vrouw stellen en alleenstaande vrouwen ter discussie gesteld. De minister voor Medische Zorg en het Zorginstituut hebben toen duidelijk gemaakt dat behandelingen zonder medische indicatie niet vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Toch gebeurde dat wel tot die tijd.

De minister heeft toen een tijdelijke overgangsregeling gemaakt voor 2019. In de regeling stond dat zorgverzekeraars KID-behandelingen zonder medische indicatie dat jaar bleven vergoeden. Sinds 2020 komt de vergoeding uit de Subsidieregeling KID.

De officiële naam van deze regeling is Subsidieregeling kunstmatige inseminatie met donorsemen. De regeling geldt van 1 januari 2020 tot 1 januari 2025. Vóór 1 januari 2025 wordt de subsidieregeling geëvalueerd en wordt er nagedacht of deze subsidieregeling nog steeds een goede manier is om kosten voor een KID-behandeling zonder medische indicatie te vergoeden.

 

FacebookTwitter

Ook interessant
vrouw/vrouw relatie
Wat betekent het als je als v/v stel hulp van een donor nodig hebt om je kinderwens te realiseren? [...]
single vrouw
Wat betekent het om als single vrouw met hulp van een donor je kinderwens te realiseren? [...]
Zaaddonor gezocht
Hoe maak je als wensouders goede keuzes bij het zoeken naar een zaaddonor? [...]