Zelfinseminatie instructie

Bij zelfinseminatie brengt de wensmoeder (of haar partner) zelf met een spuitje het donorsperma in, in haar vagina. De kans dat er een zwangerschap ontstaat na zelfinseminatie is vergelijkbaar met de zwangerschapskans na geslachtsgemeenschap.

  • voor er gestart wordt met zelfinseminatie stellen wensouder(s) en donor een donorcontract op
  • wensouder(s) en donor maken afspraken over testen op SOA (seksueel overdraagbare aandoening)
  • de wensmoeder bepaalt haar eisprong/vruchtbare dagen
  • per cyclus kan er één of meer keren geïnsemineerd worden

Vóór je gaat insemineren: donorcontract en testen op SOA

Een kind krijgen met hulp van een bekende donor vraagt om een goede voorbereiding. Ga pas starten met inseminaties als jullie de gemaakte afspraken vastgelegd hebben in een donorcontract.

Bij zelfinseminatie met vers sperma bestaat er een risico op overdracht van SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen). Daarom is het belangrijk dat de donor zich laat testen op HIV, Hepatitus B, Hepatitus C, Lues, Gonorroe en Chlamydia, als hij kans heeft gelopen op SOA.

Het is een kwestie van elkaar vertrouwen. Praat hierover en maak er goede afspraken over.

Het beste moment om te insemineren

Een eicel leeft tot 8 uur na de eisprong. Een zaadcel leeft gemiddeld 2-5 dagen. Er zijn dus maar een paar dagen per maand dat een inseminatie kan leiden tot bevruchting. Het sperma moet ingebracht worden vlak voor de eisprong. Een goede timing is belangrijk.

Een menstruatiecyclus loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Bij een regelmatige cyclus vindt de eisprong bijna altijd plaats 12 tot 14 dagen vóór het begin van de volgende menstruatie.

Hoe bepaal je het moment van jouw eisprong?

Er zijn verschillende manieren om dat moment te bepalen:

Ovulatietest

Een ovulatietest meet het LH, het luteïniserend hormoon, in de urine. Een sterke stijging van het LH niveau is een voorbode van een eisprong: 24-36 uur na de LH piek komt er een eicel vrij. De beste dag om te insemineren is 24 uur na de positieve test.

Ovulatietests zijn eenvoudig in gebruik en verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Basale Temperatuurcurve (BTC)

Na de eisprong gaat de lichaamstemperatuur iets omhoog. Bij de menstruatie daalt de temperatuur weer. Door dagelijks voor het opstaan je temperatuur te meten, krijg je zicht op het verloop van je cyclus en het moment van de eisprong.

Het is belangrijk dat je de temperatuur meet direct na het wakker worden. Sta niet eerst op om naar het toilet te gaan. Door het opstaan stijgt de temperatuur en meet je niet de goede waarde.

Het is ook belangrijk dat je de temperatuur rectaal meet, dus via de anus (poepgat).

Er zijn online handige invulgrafieken te vinden om een BTC in bij te houden.

Lichamelijke signalen

Drie tot vier dagen voor de eisprong verandert het baarmoederhalsslijm: het wordt helder van kleur en elastisch, het lijkt een beetje op rauw eiwit of gelatine. Dit heldere slijm is goed doorlaatbaar voor zaadcellen.

Er zijn ook vrouwen die hun eisprong kunnen voelen: de eisprong kan buikpijn veroorzaken, onderin de buik. De pijn duurt een paar uur tot een dag.

Wanneer insemineer je?

Je insemineert in ieder geval op de dag dat je een positieve ovulatietest hebt, of de dag erna. Je vergroot de kans op een zwangerschap door meerdere keren te insemineren.

Bijvoorbeeld als de temperatuurcurve laat zien dat je eisprong doorgaans op dag 12 van je cyclus is, dan insemineer je op dag 10, 12 en 14. Als je een ovulatietest gebruikt, dan insemineer je op de dag van de positieve test en de dag erna.

Wat heb je nodig voor zelfinseminatie?

Je hebt twee dingen nodig: een potje waarin de donor het sperma opvangt, en een spuitje waarmee de wensmoeder het sperma op kan zuigen en in kan brengen.

Er zijn ook zelfinseminatiesets verkrijgbaar, maar deze maken het insemineren onnodig ingewikkeld. Er is ook geen aanwijzing dat ze de kans op een zwangerschap vergroten.

Een potje

Een potje kan een goed afgewassen glazen potje zijn. Spoel het goed na met heet water zodat er geen zeepresten meer aan zitten en laat het aan de lucht drogen. Na gebruik volstaat afspoelen met lauw water zonder zeep.

Ook urinecontainers zijn geschikt. Deze zijn bij een drogist verkrijgbaar. De urinecontainers spoel je af met lauw water, en laat het aan de lucht drogen.

Een steriele spuit

Steriele spuitjes zonder naald zijn verkrijgbaar bij een apotheek. Spuitjes van 2 of 5 cc voldoen goed.

Zelfinseminatie in 3 stappen

  1. De donor vangt het sperma op in een potje. Bij voorkeur heeft de donor 2 tot 3 dagen voor het doneren geen zaadlozing gehad. Langer dan 3 dagen onthouding is nadelig voor de kwaliteit van het sperma.

     
  2. Laat het sperma ongeveer 20 minuten staan bij kamertemperatuur. Als je het potje beweegt zal het er een beetje waterig uit gaan zien. Het is nu klaar voor inseminatie.

     
  3. Met een spuitje zuig je het sperma op en brengt het zelf zo diep mogelijk in de vagina in.

    Blijf na het insemineren 5 tot 10 minuten liggen.

Hulp nodig bij het zwanger worden?

Thuisinseminatie met vers sperma geeft de hoogste kans op een zwangerschap, behalve als de kwaliteit van het sperma slecht is. De donor kan zijn sperma laten testen via de huisarts.

Niet iedereen vindt thuisinseminatie een prettig idee. Er kunnen ook praktische redenen zijn waarom thuisinseminatie geen optie is. Of na een periode van thuisinseminatie is het niet gelukt zwanger te raken.

In deze gevallen kunnen wensouders met hun donor naar een ziekenhuis gaan voor (verdere) behandeling via het ziekenhuis. Het sperma kan tegen vergoeding ook worden ingevroren voor gebruik. Dit heeft bijna altijd nadelige gevolgen voor de kwaliteit.

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
zelfinseminatie bekende donor