single vrouw

De meeste vrouwen hopen en verwachten met een partner kinderen te krijgen. Maar soms lukt het niet om de juiste partner te vinden. Als je leeftijd dan gaat tellen, als je wens om moeder te worden sterk is en je hebt die partner nog niet gevonden, dan kun je ervoor kiezen moeder te worden met hulp van een spermadonor. 

Niet samen maar alleen een kind krijgen

Ervoor kiezen om een kind te willen krijgen met hulp van een donor, betekent voor veel vrouwen ook het loslaten van hun wens om samen een gezin te stichten. Voor de een is dat een groot verlies, zij voelt zich alleen, verdrietig en boos. Het is een rouwproces, en dat kost tijd.

Een ander kan het als 'jammer' ervaren, en redelijk de overstap maken naar wat vaak Plan B genoemd wordt. En er zijn ook vrouwen die solomoederschap (ook wel: BAM, bewust alleenstaand moederschap) een aantrekkelijke gezinsvorm vinden.

Afbeelding
alleenstaande vrouw met kinderwens die overweegt BAM / solomoeder te worden

Een kind krijgen met hulp van een spermadonor

Als je donorconceptie overweegt, zul je veel vragen hebben. Praktische vragen over hoe donorconceptie werkt, waar je terecht kunt en hoe het juridisch geregeld is.

 

En ook vragen over bewust alleenstaand moederschap en het solomoedergezin: hoe is het voor een kind om zonder vader op te groeien? Naast de donorconceptie is ook de keuze om alleen een kind te willen krijgen een grote verantwoordelijkheid. 

Een moeder en een spermadonor

Donorconceptie is meer dan  een manier om zwanger te kunnen worden zonder partner. 

Een kind krijgen met hulp van een zaaddonor, betekent dat het kind biologische familie heeft buiten het eigen gezin. En dat er in jouw gezin geen vader of tweede ouder is. 

Welke plek heeft de donor in jouw solomoedergezin? Wat ben je van elkaar als je hulp hebt gehad van een spermadonor om een kind te krijgen?

Open zijn over de donor

De band tussen ouder en kind is gebaseerd op liefde, veiligheid en vertrouwen. Dat kan niet zonder eerlijk en open te zijn over de donorconceptie. Bovendien is weten van wie je afstamt een mensenrecht. 

Ieder kind heeft twee biologische ouders. In een solomoedergezin is er maar één ouder, en is de biologische vader niet aanwezig. Door van jongs af aan met je kind te praten over de donor, gaat hij bij je gezin horen. Ook als je de donor (nog) niet kent. 

Misschien wil je kind later weten wie de donor is, en hem ook een keer ontmoeten. Het is belangrijk om daar nu al over na te denken. 

Blik op de (verdere) toekomst

Nadenken over en bezig zijn met donorconceptie gaat over het stichten van een gezin. De focus in het keuze- en voorbereidingsproces ligt vooral op de donorconceptie en veel minder op ‘het gezin na donorconceptie’. 

Maar kinderen groeien op. Probeer je ook nu eens voor te stellen hoe het zal zijn als je kind 5 jaar is, 8 jaar, 16 jaar, volwassen… Verplaats je eens in het kind op verschillende leeftijden. En probeer je iets voor te stellen van wat donorconceptie op die verschillende leeftijden kan betekenen. 

Als wensouders een keuze maken waar ze zich voldoende comfortabel, vertrouwd en misschien al wel een beetje trots bij voelen, is de kans groot dat een kind dat ook zo ervaart. 

Verder lezen/kijken/luisteren

Lezen:

 

Kijken:

 

Luisteren:

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Maartje: 'Hem vragen donor te zijn is het spannendste wat ik gedaan heb'
Maartje vroeg een goede vriend om zaaddonor voor haar te zijn. Een bekende donor ervaart zij als een verrijking. [...]
Zaaddonor gezocht
Hoe maak je als wensouders goede keuzes bij het zoeken naar een zaaddonor? [...]
Het belang van openheid
Openheid over donorconceptie is belangrijk voor de ouder-kind band. En: weten van wie je afstamt is een mensenrecht. [...]