Veelgestelde vragen - donoren

Gelden er leeftijdsgrenzen voor donoren?
+

Ja. Een man kan spermadonor worden bij een spermabank als hij tussen de 18 en 45 jaar oud is. Een vrouw kan eiceldonor worden bij een eicelbank als zij tussen de 23 en 36 jaar oud is. Heb je zelf iemand gevraagd om donor voor je te zijn, dan gelden deze leeftijdsgrenzen niet. Deze leeftijdsgrenzen zijn niet voor niets bepaald, dus ook bij een bekende donor is de leeftijd van de donor wel iets om rekening mee te houden.

Hoe lang blijven de gegevens van een donor bewaard bij de Stichting Donorgegevens?
+

De Stichting Donorgegevens bewaart en beheert gegevens van donoren tenminste 80 jaar. Dit is vastgelegd in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Dit geldt voor gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren. De Stichting Donorgegevens beschikt alleen over deze gegevens als de behandeling in of met hulp van een Nederlandse kliniek heeft plaatsgevonden.

Hoeveel nakomelingen mag een donor hebben?
+

Een donor mag in Nederland worden ingezet voor maximaal 12 gezinnen. Een donor kan er ook voor kiezen om minder dan 12 gezinnen te willen helpen. Meer mag niet.

Deze regel geldt sinds 2019 en is gebaseerd op het Landelijk Standpunt Spermadonatie van NVOG/KLEM. Vóór 2019 gold de grens van 25 kinderen per donor. Met de nieuwe regel is dit aantal losgelaten.

Sinds wanneer kan er niet meer anoniem gedoneerd worden in Nederland?
+

Sinds 1 juni 2004. Toen is in Nederland de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in werking getreden. De wet geldt voor sperma-, eicel- en embryodonoren. Er kan alleen gedoneerd worden als de donor ermee instemt dat zijn of haar gegevens landelijk geregistreerd worden. De Stichting Donorgegevens bewaart de gegevens. Donorkinderen kunnen vanaf de leeftijd van 16 jaar de identificerende persoonsgegevens van de donor opvragen.

Kan het kind van de donor erven, of andersom?
+

Als een kind op een kunstmatige manier verwekt is met hulp van een donor van de spermabank is er geen sprake van juridisch ouderschap en kan een kind niet erven van de donor en ook niet andersom.

Wanneer ontvangt het kind informatie over de donor?
+

Een kind ontvangt geen informatie over de donor als zij daar zelf niet om vraagt. Vanaf 12 jaar kan een kind bij de Stichting Donorgegevens niet-identificeerbare informatie opvragen uit het donorpaspoort (zoals lichamelijke kenmerken, motivatie en persoonskenmerken). Vanaf 16 jaar mag zij ook de identificeerbare gegevens opvragen, waardoor zij weet hoe de donor heet, hoe oud hij is en waar hij woont.

Ouders kunnen na de geboorte van het kind de niet identificeerbare gegevens al opvragen bij de Stichting Donorgegevens.

Hoe kan ik mij als donor bekend maken?
+

Als je na 2004 hebt gedoneerd, ben je geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens. Donorkinderen die met jouw hulp verwekt zijn kunnen bij de Stichting Donorgegevens informatie over je opvragen. 

Als je vóór 2004 donor bent geweest, is de kans groot dat je anoniem gedoneerd hebt. Er zijn verschillende manieren om je alsnog bekend te maken, en daarmee vindbaar voor de kinderen die met jouw hulp verwekt zijn. 

Aarzel je nog, of heb je vragen? Je kunt vrijblijvend met iemand praten voor je de beslissing neemt. 

Heb je een vraag over jouw persoonlijke situatie, of ben je op zoek naar hulp of begeleiding? Dan kun je terecht bij de partijen uit het samenwerkingsverband. Zij kunnen je verder helpen.