
Aanpassing Wdkb per 1 januari 2025
Wat gaat er per 1 januari 2025 veranderen in de Wdkb? De voorbereidingen voor de aanpassing van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting zijn in volle gang. Dit zijn de veranderingen:
Maximaal 12 wensmoeders per donor
Iedere spermadonor of eiceldonor krijgt een eigen donorcode. Aan een donorcode mogen maximaal 12 moedercodes gekoppeld worden.
Een moedercode wordt door de kliniek gereserveerd als een behandeling start. Als een wensmoeder met een moedercode op een later moment nog een kind wil van dezelfde donor, dan kan dat. Als een moeder een vrouwelijke partner heeft, kan haar partner gebruik maken van dezelfde moedercode.
Informatie over aantallen kinderen per donor
Met terugwerkende kracht krijgt iedere donor een eigen donorcode. Zo gaat het duidelijk worden hoeveel kinderen er al zijn van eenzelfde donor.
Vanaf 1 januari 2025 kunnen donoren en donorkinderen deze informatie opvragen.
Informatie over genetische aandoeningen
Als er bij een donor of een donorkind een genetische aandoening wordt ontdekt, kunnen artsen contactgegevens opvragen om donorkinderen of de donor hierover te informeren.
Wie is de donor? - voor behandelingen van vóór 1 juni 2004
Vóór 1 juni 2004 hadden donoren de keuze: zij konden anoniem doneren, of zij konden toestemming geven om hun naam, geboortedatum en woonplaats bekend te maken aan hun donornakomelingen als die 16 jaar zijn, en daarom zouden vragen.
Anonieme donoren (A-donoren)
Donoren die geregistreerd staan als ‘anoniem’, worden benaderd als een donorkind wil weten wie hij is. De identiteitsgegevens worden alleen verstrekt als de donor dat goed vindt. Dat was zo en dat blijft ook zo.
Identificeerbare donoren (B-donoren)
Ook donoren die niet als ‘anoniem’ geregistreerd staan, moesten eerst expliciet toestemming geven voordat hun gegevens verstrekt werden. Dat gaat nu veranderen.
De persoonsidentificerende gegevens van niet-anonieme donoren worden altijd verstrekt, behalve als de donor zwaarwegende redenen heeft om dat niet te willen. In dat geval gaat een onafhankelijke commissie beoordelen of het bezwaar van de donor zwaarder weegt dat het belang van het kind om te kunnen weten wie diens donorvader is.
Nieuwe aanvraag kan zinvol zijn
Door deze verandering kan het voor donorkinderen van een niet-anonieme donor die al eerder een aanvraag hebben gedaan, maar geen gegevens hebben gekregen, zinvol zijn om een nieuwe aanvraag in te dienen.
Sdkb wordt Cdkb
Met de aanpassing van de wet verandert de naam Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb) in College donorgegevens kunstmatige bevruchting (Cdkb).
Verder wordt het bestuur van het Cdkb uitgebreid met een donorkind, en wordt vastgelegd dat donorkinderen informatie over halfbroers en halfzussen op kunnen vragen. Dit gebeurde al wel, maar stond nog niet in de wet.
Overzicht van de veranderingen
In twee schema’s heeft de Sdkb een overzicht gemaakt van wat er verandert voor mensen en organisaties die te maken hebben met de Wdkb (de stakeholders): de donor, de fertiliteitskliniek, de Sdkb en de donorkinderen? Beide schema’s zijn hieronder ook te downloaden.

Wat verandert er in het registratieproces van spermadonoren en wensmoeders? In dit overzicht zijn de situatie vóór de wijzing van de Wdkb en de situatie ná de wijziging van de Wdkb naast elkaar gezet.

Meer lezen
Aankomende wetswijziging Wdkb per 1 januari 2025, website donorgegevens.nl, 18 september 2024
Update: inwerkingtreding drie maanden uitgesteld
De inwerkingtreding van de gewijzigde Wdkb is uitgesteld tot 1 april 2025. De reden hiervoor is dat het nieuwe registratiesysteem later klaar is dan gepland.
Op 3 december 2024 is de wijziging van de datum van inwerkingtreding gepubliceerd in het Staatsblad.
Anderen zochten ook op
wet- en regelgeving
Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.