Lang bleven spermadonoren anoniem. In het boek Verborgen verbonden doorbreken 22 mannen het stilzwijgen. Drie van hen doen hun verhaal in het AD. 

Jacques

Jacques werd in 1982 gevraagd om zaaddonor te worden, toen hij bloed doneerde. Hij dacht: als ik zo mensen kan helpen, waarom niet?

Toen hij 5 jaar later zijn vrouw leerde kennen, heeft hij haar direct verteld dat hij spermadonor was. Dat vond zij prima. Toen zij zelf kinderen kregen, is hij gestopt. Ook de kinderen van Jacques hebben altijd geweten dat hij donor was geweest. 

Jacques schreef zich in bij de Fiom KID dna-databank. In 2019 was er een match. Volgens het ziekenhuis zouden er 23-25 donorkinderen uit zijn sperma geboren zijn. 

Derk

Derk was 28 toen hij begon met doneren. Hij was al bloeddonor en orgaandonor, hij wilde mensen helpen. 

Na 7 jaar doneren stopte hij ermee. Derk is altijd open geweest naar zijn partner en kinderen. Hij weet dat hij zeven donorkinderen heeft, en misschien wel meer. In 2015 ontmoette hij zijn eerste donordochter.

Als je donorkind tegenover je zit, voel je chemie. Dat is raar, maar heel mooi.
Derk
donor

Michel

Michel vond het moeilijk dat hij nooit zelf vader zou worden, omdat hij homoseksueel is. Daarom wilde hij wel graag anderen helpen om kinderen te krijgen. 

Nadat hij hoorde dat er vijf zwangerschappen waren ontstaan met zijn sperma, stopte hij. Dat maximum had hij met zichzelf afgesproken. 

Michel heeft alles gedaan om ervoor te zorgen dat zijn donorkinderen hem kunnen vinden als ze zoeken. Helaas is er nog geen match. 

Boek: Verborgen verbonden

Jacques, Derk en Michel zijn drie donoren uit het boek Verborgen verbonden van Derk Eimers. In dat boek worden 22 spermadonoren geportretteerd. 

Op 22 mei 2023 werd Verborgen verbonden gepresenteerd tijdens een symposium


FacebookTwitter