27 maart 2023

Spermadonor die honderden kinderen verwekte voor de rechter

Een Nederlandse zaaddonor die over de hele wereld honderden kinderen heeft verwekt, moet voor de rechter komen. Een moeder heeft samen met Stichting Donorkind een kort geding aangespannen. Zij willen dat:

  • de donor stopt met doneren
  • het sperma dat nog bij spermabanken is, niet meer gebruikt wordt

 

Het kort geding was op 13 april 2023. De rechter doet op 28 april 2023 uitspraak.

Massadonor

Deze Nederlandse spermadonor heeft wereldwijd honderden kinderen verwekt. Hij biedt zich online aan en hij doneert via Nederlandse en buitenlandse spermabanken. In 2017 werd al bekend dat hij ook via Nederlandse klinieken 102 kinderen had verwekt.

De donor vertelde eerder in een interview dat hij geen limiet of ethische grens heeft voor het aantal nakomelingen dat hij wilde verwekken. Tegen wensouder loog hij over het aantal.

In Nederland mag een spermadonor gebruikt worden voor maximaal 12 wensmoeders. In het verleden was er een grens van maximaal 25 kinderen.

Honderden halfbroers en -zussen is een risico

Heel veel nakomelingen van één donor heeft nadelige gevolgen voor de kinderen: als je tientallen halfbroers en -zussen hebt, kan dat zorgen voor psychische problemen. En er is een risico dat dat halfbroers en -zussen een relatie met elkaar krijgen, zonder dat zij weten dat ze familie van elkaar zijn.

Een groep moeders heeft al eerder aan de donor gevraagd om te stoppen, maar dat doet hij niet.

Minder actief

Volgens de advocaat van Jonathan is een verbod niet nodig, omdat hij al een stuk minder doneert dan een paar jaar geleden. 

In de rechtbank zei Jonathan zelf dat hij bereid is om niet meer te adverteren als spermadonor. Maar als wensouders hém benaderen, wil hij de vrijheid hebben om hen toch te helpen. 

Ook een kind van Jonathan?

Als je het vermoeden hebt dat Jonathan ook de donorvader is van jouw kind, dan kun je contact opnemen met Stichting Donorkind

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
massadonoren donor Jonathan