22 maart 2021

Donor met honderden kinderen

In Nederland mag een spermabankdonor maximaal 12 vrouwen/gezinnen helpen om kinderen te krijgen. Voor donoren die zich via internet aanbieden, zijn er geen regels. Wat kan er gebeuren als een donor niet eerlijk is over hoeveel kinderen er met zijn hulp geboren zijn of zelfs over wie hij is?

Het maximum van 12 vrouwen/gezinnen die een donor mag helpen om kinderen te krijgen, geldt voor mannen die bij een spermabank doneren. Een donor moet beloven maar bij één spermabank te doneren. Er is op dit moment geen systeem om te controleren of hij zich daar ook aan houdt. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om dit wel te regelen.

Gegevens van donoren die bij een Nederlandse spermabank doneren, worden geregistreerd bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Voor mannen die zich via internet aanbieden als spermadonor, zijn er geen regels of registratiemogelijkheden. Dat maakt deze manier van een donor zoeken risicovol.

Donor Jonathan

20 maart 2021 publiceerde de Volkskrant een groot artikel over de Nederlandse donor Jonathan die al honderden kinderen heeft. Al eerder, begin februari berichtte de New York Times over Jonathan.

Jonathan is donor geweest bij meerdere Nederlandse spermabanken. Hierover heeft de NVOG in 2017 bericht. Daarnaast biedt Jonathan zich tot op de dag van vandaag als donor aan op het internet (onder verschillende namen), en doneert hij bij spermabanken in het buitenland.

Moms on a mission

Een groep moeders die kinderen kregen met hulp van donor Jonathan heeft zich verenigd in 'Moms on a mission'. Zij willen Jonathan via de rechter dwingen te stoppen. Ook willen zij een landelijke (en liever nog mondiale) registratiemogelijkheid voor privé-donaties, zodat ook hier een maximum aantal gezinnen gewaarborgd kan worden.

In de voorgestelde aanpassing van de Wet donorgegevens is een centrale registratie van kliniekdonoren opgenomen. Verschillende organisaties, waaronder de NVOG en Fiom, pleiten al langer voor een centrale registratiemogelijkheid van donoren die buiten klinieken om doneren. Deze is er nu niet.

Moms on a mission is een petitie gestart: 'Stop het wereldwijde massadoneren van zaad'

Ervaringen van moeders

Een moeder doet haar verhaal in De Volkskrant, 25 maart 2021: Opinie: Wij zijn niet naïef, massadonoren liegen en bedriegen

Twee moeders en de voorzitter van Stichting Donorkind te gast bij De Vooravond, 29 maart 2021: Zaaddonor Jonathan verwekte honderden kinderen

Kamervragen

Op 30 maart 2021 heeft Carla Dik-Faber, kamerlid voor de ChristenUnie, kamervragen gesteld aan minister De Jonge. Op 20 april 2021 heeft de minister deze vragen schriftelijk beantwoord: Het bericht ‘Vader van honderden’ en massadoneren van sperma.

Hulp nodig?

Heb jij een kind gekregen met hulp van donor Jonathan, of denk je dat, en heb je behoefte aan contact met andere moeders/ouders? Je kunt contact opnemen met Stichting donorkind, of een mail sturen naar Moms on a mission: Info.moms.on.a.mission@gmail.com

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
donor Jonathan