1 jaar 9 maanden geleden

Gynaecoloog Wildschut gebruikte eigen sperma

Jan Wildschut, oud-gynaecoloog van het voormalige Sophia ziekenhuis uit Zwolle gebruikte zijn eigen sperma of donorsperma in plaats van dat van de partner zonder medeweten van de patiënt (wensouders). Dat maakte Isala bekend op 30 maart 2021.

KID- en KIE-behandelingen

Al eerder, in oktober 2020, werd bekend dat gynaecoloog Wildschut bij KID-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma) ook eigen sperma gebruikte. Nu blijkt hij dat ook gedaan te hebben bij KIE-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma van de partner).

Jan Wildschut hield zich van 1981 tot en met 1993 bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle. Hij is inmiddels overleden. 

Was dokter Wildschut jouw arts?

Heb jij in deze periode bij Jan Wildschut een KID- of KIE-behandeling gehad? Of ben jij in deze periode verwekt in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle, of denk je dat? Dan kun je met vragen en/of voor een persoonlijk gesprek terecht bij Isala

 

Meer artsen met een geheim

Er zijn ook andere artsen bekend die hun eigen sperma gebruikt hebben bij inseminaties. 

In een artikel in het Algemeen Dagblad zegt Monique Mochtar dat het niet is uitgesloten dat er meer artsen uit die tijd met een geheim rondlopen: 'Ik hoop dat ze de moed hebben zich te melden bij het Fiom. Ook juich ik het toe dat anonieme donoren van voor 2004 hun identiteit alsnog prijsgeven. Ik ben voor openheid, vooral in het belang van donorkinderen die op zoek zijn naar hun afstammingsgegevens.'

Monique Mochtar is gynaecoloog in het Amsterdam UMC en als voorzitter van de KID-werkgroep betrokken bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Ben jij een arts met een geheim, en wil je daarover contact met iemand? Je kunt contact opnemen met Monique Mochtar via het mailadres cvv@amsterdamumc.nl.

 

Bronnen: 

Niek Megens, Ingrid Stijkel, Omstreden Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut kon nooit vermoeden dat zijn geheim uitkwam, in: Algemeen Dagblad, 29 mei 2021

Niek Megens, Ingrid Stijkel, 'Zwolse gynaecoloog verwekte bijna 50 donorkinderen met eigen zaad: 'Geen controle’ ', in: Algemeen Dagblad, 3 november 2021

 

Aanvulling: 

Op 3 november 2021 verscheen Van kinderwens naar kind van de rekening. Rapport van de onafhankelijke externe onderzoekscommissie naar het handelen van gynaecoloog Wildschut bij fertiliteitsbehandelingen in het Sophia ziekenhuis Zwolle in de periode 1980 tot 1994.

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
Wildschut