Gynaecologen die eigen sperma gebruikten
DNA onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat meerdere artsen in het verleden hun eigen sperma gebruikt hebben bij KID-behandelingen. Aan wensouders vertelden zij dat het sperma van een anonieme donor was.
Dit gebeurde in een tijd dat er niets geregeld was rondom KID en er nog veel gebruik gemaakt werd van vers sperma. Donoren waren anoniem en ouders werd op het hart gedrukt hun kinderen niets te vertellen.
Artsen konden toen niet vermoeden dat dankzij DNA technieken alles te herleiden zou zijn.
De werkwijze van deze artsen is onacceptabel en heeft het vertrouwen van (wens)ouders beschaamd.
Was één van deze artsen jouw arts?
Artsen van wie bekend is dat zij hun eigen sperma gebruikten bij vruchtbaarheidsbehandelingen: Jan Karbaat, Jan Wildschut, Jos Beek, Henk Nagel en Henk Ruis.
Ben jij bij één van deze artsen geïnsemineerd met donorsperma? Voor meer informatie en hulp kun je terecht bij het betreffende ziekenhuis. Heb je behoefte aan contact met andere moeders in dezelfde situatie, dan kan Fiom je helpen met hen in contact te komen.
Daarnaast is het belangrijk om met je kind in gesprek te gaan. Kinderen hebben het recht om te weten van wie zij afstammen.
Weet je kind nog niet dat jullie hulp hebben gehad van een spermadonor? Het is nooit te laat om dat te vertellen. Dat vraagt om moed en om een goede voorbereiding.
Is één van deze artsen misschien jouw donorvader?
Als jij bent verwekt met behulp van een KID-behandeling door één van deze artsen, en je wilt weten of deze arts jouw donor vader is, dan kun je je gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA databank.
Meer artsen met een geheim
Het is niet uitgesloten dat er meer artsen zijn die hun eigen sperma gebruikt hebben bij KID behandelingen. In het belang van donorkinderen die op zoek zijn naar hun afstammingsgegevens is het belangrijk dat zij zich melden. Ook zij kunnen zich inschrijven in de Fiom KID-DNA databank.
Ben jij een arts met een geheim, en wil je daarover met iemand in gesprek? Je kunt contact opnemen met Monique Mochtar via het mailadres cvv@amsterdamumc.nl. (Monique is gynaecoloog en voorzitter van de SIG Gameetdonatie van de NVOG)
Jos Beek
Gynaecoloog Jos Beek heeft vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd in:
- Elisabeth ziekenhuis in Leiderdorp (later opgegaan in het Alrijne ziekenhuis), van 1973 tot 1998
Donorkinderen en ouders die behoefte hebben aan een gesprek, kunnen contact opnemen met het Alrijne ziekenhuis.
Een onafhankelijke commissie heeft onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd. Hun bevindingen staan in het rapport 'Een groot geheim met grote gevolgen' (juli 2022)
Lees meer over het donorschap van Jos Beek op de website van Fiom.
Jan Karbaat
Dr. Jan Karbaat heeft als arts vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd in:
- Zuiderzee Ziekenhuis (voorloper van het Maasstad ziekenhuis) in Rotterdam, van 1965 tot 1979
- Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht, van de opening in 1980 tot en met de sluiting in 2009
Het archief van Medisch Centrum Bijdorp is ondergebracht bij het Radboudumc in Nijmegen. Donorkinderen, ouders en donoren kunnen hun dossier inzien. Zij kunnen daarvoor een aanvraag doen bij de Stichting Donorgegevens kunstmatige bevruchting.
Lees meer over Medisch Centrum Bijdorp en Jan Karbaat op de website van Fiom.
Henk Nagel
Gynaecoloog Henk Nagel hield zich bezig met kunstmatige inseminatie in het:
- Carolus ziekenhuis in Den Bosch (later opgegaan in het Jeroen Bosch ziekenhuis), van 1977 tot 1985
Donorkinderen en ouders die vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ).
Een commissie gaat onderzoek doen naar de handelswijze bij KID in het Carolus Ziekenhuis en bij andere rechtsvoorgangers van het JBZ. Sinds 1994 wordt er geen donorsperma meer gebruikt in het JBZ.
Lees meer over het donorschap van Henk Nagel op de website van Fiom.
Henk Ruis
Gynaecoloog Henk Ruis heeft vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd in:
- Sint Liduina ziekenhuis in Boxtel (nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis), van 1986 tot 1994
- Sint Joseph ziekenhuis in Veghel (nu onderdeel van Bernhoven), van 1994 tot 2005
- een eigen praktijk aan het Frans Brugske in Gemert
- Stichting Geertgen in De Mortel, vanaf 2004, en in Elsendorp vanaf 2008 tot het faillissement in 2014. Pand en inventaris zijn overgenomen door Nij Geertgen.
Donorkinderen en ouders die vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Jeroen Bosch ziekenhuis, Bernhoven of Nij Geertgen
Lees meer over het donorschap van Henk Ruis op de website van Fiom.
In de uitzending 'Wie beschermt het donorkind' (2022) komen twee nakomelingen van Henk Ruis aan het woord.
De Volkskrant interviewde Henk Ruis: 'De gynaecoloog die besloot zelf zaad te doneren' (2022)
Jan Wildschut
Dr. Jan Wildschut heeft als gynaecoloog zijn eigen sperma gebruikt bij KID-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma) én bij KIE-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma van de partner). Hij deed dit in:
- Sophia Ziekenhuis (voorloper van Isala) in Zwolle, van 1981 tot en met 1993
Betrokkenen kunnen met vragen of voor een persoonlijk gesprek terecht bij Isala.
Lees meer over het donorschap van Jan Wildschut op de website van Fiom.
Een onafhankelijke commissie heeft onderzoek gedaan naar het handelen van gynaecoloog Wildschut. Hun bevindingen staan in het rapport 'Van kinderwens naar kind van de rekening' (november 2021).
In de podcast DNAzaten gaan donorkinderen van gynaecoloog Jan Wildschut met elkaar in gesprek.
Veelgestelde vragen
Er is veel niet goed gegaan in de kliniek van dokter Karbaat.
Kinderen die willen weten of dokter Karbaat hun donorvader is, kunnen zich inschrijven bij de Fiom KID DNA-databank. Wil je je nog niet inschrijven maar wel contact met andere donorkinderen, neem dan contact op met de Stichting Donorkind.
Moeders die bij dokter Karbaat behandeld zijn kunnen contact opnemen met Stichting Donorkind om in contact te komen met andere moeders die in de kliniek van dokter Karbaat behandeld zijn.

Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.