Gynaecoloog Rijnstate gebruikte eigen zaad
Een arts van het ziekenhuis Rijnstate heeft in de jaren ’80 eigen sperma gebruikt om wensmoeders te insemineren. De arts is inmiddels gepensioneerd. Het ziekenhuis stelt een onafhankelijk onderzoek in en heeft melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Misstanden bij ziekenhuis Rijnstate
Dit nieuws past bij eerdere berichten over zaken die in het verleden niet goed zijn gegaan. Zo was de administratie van de spermabank niet op orde, en zijn er donoren met meer dan de afgesproken 25 nakomelingen.
Sperma voor IVF-behandeling gebruikt als donorzaad
Ook werd deze week bekend dat er sperma uit een IVF-behandeling van een koppel gebruikt is als donorzaad.
Het zaad dat bedoeld was voor een IVF-behandeling van een koppel, is zonder toestemming ingevroren en enkele jaren later gebruikt als donorzaad. De arts die dit gedaan heeft, wordt er nu ook van verdacht zijn eigen zaad gebruikt te hebben bij inseminaties.
De man van wie het zaad is ‘gestolen’ kreeg in 2021 een brief van een DNA-onderzoeker. Daarin werd gesteld dat hij de biologische vader was van een donorkind. Hij kon dit niet geloven, maar het werd bevestigd door vaderschapstest.
Sporen van een spermabank
Een aantal nieuwe misstanden kwam aan het licht in de documentaireserie ‘Sporen van een spermabank’, over het Rijnstate ziekenhuis. Deze documentaireserie is vanaf 17 december 2024 te zien op NPOStart
Meer weten?
Ben je als donorkind, ouder of donor betrokken bij de spermabank van Rijnstate en wil je meer informatie? Neem contact op met het ziekenhuis Rijnstate.
Bronnen
- Documentaireserie Spoorloos onderzoekt 'Sporen van een spermabank', KRO-NCRV, vanaf 17 december 2024
- Rijnstate laat onderzoek doen naar arts die mogelijk zelf doneerde aan semenbank, website Rijnstate, 13 december 2024
- Tonny van der Mee, ‘Arts van Rijnstate gebruikte ingevroren sperma van ivf-stel als donorzaad, kind krijgt erfelijke ziekte’, in: AD, 16 december 2024
Naar aanleiding van de documentaireserie:
- Gesprek met documentairemaakster Annemieke Ruggenberg, advocaat Mark de Hek, donor Peter van Geffen en donorkinderen Maria en Roos, bij: Bar Laat, 16 december 2024 (eerste 20 minuten)
- Gesprek met Ester de Lau (donorkind en bestuurslid Stichting donorkind) en Sara Coster (kinderwenscoach en bestuurslid Stichting Meer dan gewenst) bij Spraakmakers, NPO radio 1, 18 december 2024
Anderen zochten ook op
misstanden
Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.