19 november 2024

'Complexe nalatenschap': uitkomsten onderzoek archief donorbank AZL/LUMC

Het LUMC heeft het archief van de zaaddonorbank van het AZL/LUMC onderzocht en gesproken met ca. 350 betrokkenen. De resultaten staan in het rapport ‘Een complexe nalatenschap’

Met het rapport wil het LUMC zoveel mogelijk duidelijkheid geven.

Aanleiding en opzet van het onderzoek

In januari 2024 heeft het LUMC ouders, donoren en donorkinderen opgeroepen zich te melden. Dit gebeurde na vragen van donornakomelingen, waarbij na onderzoek bleek dat de administratie niet op orde was. 

Het LUMC heeft zich toen ten doel gesteld om de administratie zo goed als mogelijk op orde te brengen. 

Informatie uit het archief is binnen de regels voor privacy, gedeeld met betrokken ouders, kinderen en donoren. Er zijn ruim 350 gesprekken gevoerd met betrokkenen. Waar mogelijk en zinvol zijn er DNA-testen ingezet. Daarnaast heeft het onderzoeksteam gesproken met oud-medewerkers. 

Voor betrokkenen was er hulp en ondersteuning beschikbaar vanuit het LUMC en daarbuiten.

De uitkomsten van het onderzoek

De zaaddonorbank van het toenmalige AZL functioneerde van 1977 tot 2006. Uit de nu beschikbare administratie is bekend dat er voor 754 moeders in totaal 1173 doorgaande zwangerschappen zijn geregistreerd en dat daarbij gebruik gemaakt is van sperma van 115 donoren. 

  • Bij 9 donoren is het maximum van 25 nakomelingen overschreden. Zij hebben 28 tot 86 nakomelingen.
  • Van 102 donorkinderen is niet te herleiden wie de donor is.
  • In enkele gevallen blijken kinderen binnen één gezin van verschillende donoren te zijn.
  • In tenminste één situatie blijkt de identiteit van de donor in het donorpaspoort niet te kloppen met de identiteit van de donor.
  • Van een aantal donoren is niets terug te vinden in de administratie.
  • Er zijn geen aanwijzingen dat er eigen sperma van medewerkers gebruikt is bij KID-behandelingen.

 

De uitkomsten van het onderzoek hebben grote impact op alle betrokkenen. 

Oproep voor landelijk onderzoek

De administratie bij de donorbank van het AZL was onvolledig en gebrekkig. Er is niet gewerkt volgens de afspraken die toen golden. Helaas lijkt dit niet alleen voor de zaaddonorbank van het AZL te gelden: in het verleden is op meer plekken onzorgvuldig met donorzaad omgegaan. 

De Raad van bestuur van het LUMC is geraakt door de uitkomsten van het rapport en gesprekken met betrokkenen, en biedt zijn excuses aan. 

In januari 2024 deed het LUMC al een oproep om een landelijk onderzoek te doen naar de administratie van andere zaaddonorbanken. Die oproep geldt nog steeds. 

Meer weten?

Ben je als moeder, nakomeling of donor betrokken bij de zaaddonorbank van het AZL/LUMC en wil je meer informatie? Neem contact op via donorbank@lumc.nl

Update: toch medewerkers die donor waren?

22 november 2024

Na het verschijnen van het rapport heeft het LUMC informatie gekregen waaruit blijkt dat er mogelijk toch wel eigen zaad van medewerkers van de toenmalige zaaddonorbank gebruikt zou zijn. 

Een bij het ziekenhuis bekende donor attendeerde het LUMC op een interview in het Leids universitair weekblad Mare uit 1980. Daarin stellen twee medewerkers van de toenmalige donorbank van het AZL dat het mannelijk personeel van de kliniek ook zaad inlevert. 

Het LUMC is geschrokken van deze informatie en gaat dit nu onderzoeken.

Bronnen

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
AZL/LUMC misstanden