1 jaar 7 maanden geleden

Gynaecoloog Beek gebruikte eigen sperma

Jos Beek, oud-gyneacoloog van het voormalige Elizabeth ziekenhuis uit Leiderdorp gebruikte zijn eigen sperma bij KID-behandelingen. De wensmoeders dachten met het sperma van een anonieme donor geïnsemineerd te worden. 

21 DNA matches

Dit werd ontdekt na DNA matches bij 21 donorkinderen. Hun moeders waren allemaal onder behandeling geweest bij gynaecoloog Beek. Hun DNA bleek ook te matchen met dat van één van de wettige kinderen van Beek.

Het Alrijne ziekenhuis (waarin het vroegere Elizabeth ziekenhuis is opgegaan) is hierover in de zomer van 2021 geïnformeerd. 

Jos Beek heeft van 1973 tot 1986 vruchtbaarheidsbehandelingen gedaan. Hij is in 2019 overleden.

Het Alrijne ziekenhuis laat onderzoek doen naar het handelen van Beek. De uitkomsten worden in de zomer van 2022 verwacht. 

Was dokter Beek jouw arts?

Heb jij in de periode 1973-1986 een KID behandeling gehad bij Jos Beek? Of ben jij in deze periode verwekt in het Elizabeth ziekenhuis in Leiderdorp, of denk je dat? Dan kun je met vragen terecht bij het Alrijne ziekenhuis

Er zijn meer gynaecologen die hun eigen sperma gebruikten. Eerder werd al bekend dat Jan Karbaat en Jan Wildschut met hun eigen sperma kinderen verwekten.

 

Bron:

Bron: Frank van Deutekom, Leidse gynaecoloog verwekte minstens 21 kinderen met eigen zaad, Omroep West, 1 februari 2022

Update juli 2022

Op 6 juli 2022 verscheen het rapport van de onafhankelijke commissie onder leiding van prof. dr. D. Braat. 

Nieuwe informatie uit het onderzoek:

  • de fertiliteitspraktijk van Jos Beek was tot 1998 onderdeel van het Elisabeth ziekenhuis (later Rijnland ziekenhuis) en niet tot 1986
  • inmiddels is uit DNA-onderzoek gebleken dat er zeker 41 kinderen zijn voortgekomen uit inseminaties met zijn eigen sperma
  • Jos Beek was drager van een zeldzame erfelijke aandoening

 

Meer lezen: Rapport commissie Braat over fertiliteitspraktijk Jos Beek, website Alrijne ziekenhuis, 6 juli 2022

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
Beek