3 november 2023

De helft van het in Nederland gebruikte donorzaad komt uit het buitenland

Het donorzaad dat gebruikt wordt in Nederlandse klinieken komt in meer dan de helft van de gevallen uit het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. 

Donor kiezen: bekende donor of spermabankdonor? Nederlands of Deens?

Wensouders die hulp van een spermadonor nodig hebben om een kind te krijgen, kunnen zelf op zoek gaan naar een donor of kunnen terecht bij een Nederlandse spermabank. Niet alle wensouders willen een bekende donor of kunnen iemand vinden die donor voor hen wil zijn. 

Nederlandse spermabanken hebben wachtlijsten van zeker 2 jaar. Deense spermabanken hebben geen wachtlijsten. Wensouders kunnen eenvoudig online zaad bestellen van een donor naar keuze. Daarmee kunnen ze in een Nederlandse kliniek geïnsemineerd worden.

Aandachtspunten bij het kiezen van een spermadonor

Steeds meer donorsperma komt uit Denemarken

Uit een analyse van jaarverslagen van Trip, het bureau dat toezicht houdt op verwerking van menselijke cellen, blijkt dat in 2021 bij 54 procent van de behandelingen met donorzaad buitenlands sperma werd gebruikt. In 2016 was dat bij ruim een derde van de behandelingen. 

Nadelen van het gebruik van Deens donorsperma

Gebruik maken van buitenlands donorsperma heeft ook nadelen. De Deense spermabanken houden zich aan de nationale regels. Zo mag een donor in Nederland voor maximaal twaalf wensmoeders gebruikt worden. Maar het zaad van diezelfde donor wordt ook in andere landen gebruikt, waardoor het totaal aantal nakomelingen van één donor kan oplopen van enkele tientallen tot meer dan honderd. 

Afbeelding
Cryo vaten waarin rietjes sperma van zaaddonoren bewaard worden

Deense donoren die in Nederland gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen vallen onder de Nederlandse wet, de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. In die wet is vastgelegd dat donorkinderen als ze 16 jaar zijn, de identiteit van de donor mogen kennen. 

Voor Nederlandse donoren heeft de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting toegang tot de Basisregistratie Personen. Voor buitenlandse donoren is er niet iets vergelijkbaars. Dat betekent dat zij niet altijd bereikt kunnen worden. 

Meer over: behandeling met sperma uit het buitenland

Wat vinden gynaecologen van Deense donoren?

Binnen de NVOG, de beroepsvereniging van gynaecologen, wordt gediscussieerd over het gebruik van Deens donorzaad. Eerder deden Nederlandse gynaecologen al een oproep aan de Deense spermabanken om het aantal nakomelingen per donor te beperken. 

 

Bronnen: 

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
Deense spermadonor