30 januari 2024

In 2022 kwam bijna driekwart van het gebruikte donorzaad uit het buitenland

Voor bijna driekwart van de kinderen die in Nederland verwekt worden via donorconceptie, is donorsperma van een buitenlandse spermabank gebruikt. Dat is niet zonder risico’s: de kans dat deze kinderen tientallen of honderden halfbroers en -zussen hebben is groot.

Toename gebruik buitenlandse spermabanken

Het gebruik van donorzaad van commerciële buitenlandse spermabanken groeit fors: in 2012 werd een kwart van de donorkinderen verwekt met sperma afkomstig van een buitenlandse donor. In 2022 geldt dat voor 72 procent.

Waarom Deense donoren?

In Nederland is de vraag naar donorsperma groter dan het aanbod. Dat leidt tot wachtlijsten bij Nederlandse spermabanken die kunnen oplopen tot 3 jaar. 

In Denemarken kunnen wensouders meteen terecht. Zij kiezen zelf online een donor. De ingevroren rietjes donorsperma worden vervolgens verzonden naar een Nederlandse kliniek

Wat is het risico?

In Nederland mag een spermadonor voor maximaal 12 wensmoeders gebruikt worden. Dit heeft een reden: te veel kinderen van één donor vergroot de kans op inteelt. En voor donorkinderen is het moeilijk om heel veel halfbroers en -zussen te hebben: hoe ga je daarmee om?

 

Meer over de risico’s van buitenlandse donoren

Meer over behandeling in Nederland met sperma van een buitenlandse spermabank

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
Deense spermadonor