Bekende zaaddonor gezocht of aangeboden

Wensouders kunnen ook buiten een spermabank om iemand vragen om zaaddonor voor hen te zijn. Net zo als mannen zich buiten een spermabank om kunnen aanbieden als spermadonor. 

  • een ‘bekende donor’ doneert niet bij een spermabank, maar voor één of meer vrouwen met wie hij zelf contact heeft
  • wensouder(s) en donor zijn bekenden van elkaar of hebben elkaar met dit doel gezocht/gevonden
  • wensouder(s) en donor maken zelf afspraken en leggen deze vast in een donorcontract
  • een ‘bekende donor’ wordt ook wel ‘persoonlijke donor’, ‘eigen donor’ of ‘C-donor’ genoemd

 

aandachtspunten bij het kiezen van een zaaddonor

Bekende spermadonor: vragen en aanbieden

Wensouders en spermadonor kunnen bekenden van elkaar zijn: vrienden, kennissen, familie, collega’s. De wensouders hebben een bekende gevraagd om donor te zijn, of de donor heeft zich aan hen aangeboden. 

Donor en wensouders kunnen ook met elkaar in contact komen via een (online) oproep of aanbod, of door bemiddeling van een gemeenschappelijke kennis. Zo’n gemeenschappelijke kennis kan net wat meer vertrouwen geven dan een totaal vreemde man.

Spermadonor via internet

Van de mannen die zich online aanbieden om spermadonor te zijn, doet een groot deel dat om verkeerde redenen. Zij willen seks, of zoveel mogelijk vrouwen zwanger maken. Online zoeken naar een donor kan, maar wensouders moeten voorzichtig zijn en voorzorgsmaatregelen nemen.

Leer de donor eerst heel goed kennen! Breng tijd met elkaar door en stel veel vragen. Het kind gaat tenslotte voor 50% bestaan uit zijn genen. 

Er zijn donoren die bij heel veel meer wensouders doneren of hebben gedoneerd. Soms zijn er al wel 100 of meer kinderen. Deze 'multi'-donoren maken misbruik van de kinderwens van wensouders. Deze donoren zijn vaak niet bereid om mee te werken aan het opstellen van een donorcontract bij een advocaat of notaris. Daar moeten zij namelijk hun identiteitsbewijs laten zien.

Van kennismaking tot donorcontract

Een ‘bekende donor’ is een donor die niet staat ingeschreven bij een spermabank. Deze donor doneert voor één of meer vrouwen die hij kent.

Bij een bekende donor moeten wensouders zich zelf een oordeel vormen over de geschiktheid van een mogelijke donor. Bovendien is de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting niet van toepassing. Als je met de donor hulp vraagt bij een kliniek voor het insemineren, valt de donor wel onder deze wet en wordt geregistreerd.

(Een man die donor wil worden bij een spermabank, wordt eerst uitgebreid medisch en psychologisch onderzocht. Na goedkeuring wordt hij geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens, en regels over het beheren en verstrekken van informatie over de donor zijn vastgelegd in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting.)

Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

Afspraken maken

Neem de tijd om elkaar écht te leren kennen. In gesprekken met een mogelijke donor moet het in ieder geval gaan over:

  • Zijn motivatie
  • De wensen en verwachtingen, van de wensouders en van de donor
  • Openheid rondom de donorconceptie naar het kind en naaste omgeving
  • Erfelijke aandoeningen en SOA/HIV test
  • Inseminaties: thuis of in het ziekenhuis

Donorcontract opstellen

Als wensouders en donor na een periode van kennismaken besluiten met elkaar in zee te gaan, is het belangrijk om een donorovereenkomst op te stellen. In een donorovereenkomst schrijven zij op wat ze met elkaar afspreken. Het is zinvol (maar niet verplicht) om dit donorcontract samen met een gespecialiseerde notaris of familierechtadvocaat te maken.

alles over het opstellen van een donorcontract

Insemineren

Een behandeling met het sperma van een bekende donor kan heel goed zelf thuis gedaan worden. De donor produceert zijn sperma in een potje en de wensmoeder brengt het met een spuitje in. Lees ook: aandachtspunten bij en uitvoering van zelfinseminatie.

Niet iedereen vindt thuisinseminatie een prettig idee. Er kunnen ook praktische redenen zijn waarom thuisinseminatie geen optie is. In dat geval kunnen wensouders met hun donor naar een ziekenhuis gaan voor behandeling. 

Als de behandeling met het sperma van een bekende donor in een kliniek plaatsvindt, wordt de donor – net als een identificeerbare donor – geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens. Dit is verplicht. De donor moet – net als de identificeerbare donor – een contract ondertekenen en een donorpaspoort invullen.

Bij behandeling in een kliniek met een bekende donor kan er met vers of met ingevroren sperma gewerkt worden. Dit verschilt per situatie en per kliniek. In een kliniek waar sperma eerst moet worden ingevroren, geldt er net als bij een identificeerbare donor een wachtperiode van 6 maanden voor het sperma gebruikt mag worden.

instructie zelfinseminatie

overzicht fertiliteitsklinieken in Nederland

 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Maarten was donor voor een goede vriendin
Een vriendin vroeg of hij spermadonor wilde zijn. Nu zijn ook zijn dochters heel blij met hun (half)broertje. [...]
Famke: ‘Onze kinderen weten niet beter dan dat iedereen er mag zijn’
Famke en Arjen kregen kinderen met hulp van een bekende donor. Hun kinderen hebben een papa, een mama en een donor. [...]
Alles wat je moet weten over het donorcontract
Als de donor een bekende is, moeten wensouders en donor zelf afspraken maken en deze vastleggen in een donorcontract. [...]