9 maanden 1 week geleden

Schaduwfamilie

Op 16 april 2022 verscheen het boek Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen. In Museum IJsselstein zijn de portretten uit het boek te zien. 

Wie ben ik?

Donorkinderen missen hun schaduwfamilie, de verborgen helft van hun stamboom. 

Met de enorme groei van DNA-databanken komen steeds meer donorkinderen hun biologische vader en vaak tientallen halfzussen en -broers op het spoor. Maar wat gebeurt er daarna?

In Schaduwfamilie vertellen donorkinderen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht naar en het contact met hun nieuwe familie.

Achtergronden 

Naast de ervaringsverhalen gaan verschillende gastauteurs in op de achtergronden van de zoektocht naar familie:

  • hoe heeft donorconceptie zich in Nederland ontwikkeld?
  • waarom is kennis over je afkomst zo belangrijk?
  • hoe kun je DNA- en stamboomonderzoek inzetten om je familie te vinden?
  • hoe maakbaar is familie eigenlijk? Is het compleet maken van je familie zonder gedeeld verleden niet een onbereikbaar ideaal?

 

Halfzussen én donorkind

De halfzussen Linda Sprado en Vera de Lange, zelf ook donorkinderen, vonden elkaar in 2019 via een DNA-test. Samen schreven ze Schaduwfamilie, een vervolg op Op zoek naar mijn vader van Linda Sprado uit 2011.

 

Afbeelding
Cover Schaduwfamilie

De foto's in het boek zijn van Kate Ford, een Amerikaanse familiefotografe. Zij is zelf ook donorkind, en maakt verbeeldingsrijke portretfoto's van lotgenoten. Haar foto's weerspiegelen het mysterie van de onbekende verborgen helft.

Het gerafelde papier op de omslag van het boek symboliseert de flarden informatie waar donorkinderen zich aan vastklampen, bijvoorbeeld een donorpaspoort of een krabbel van een arts op een briefje, om maar iets te weten te komen over hun vader. 

Tentoonstelling over afkomst en identiteit

Van 16 april t/m 3 juli 2022 zijn in Museum IJsselstein de portretfoto's uit het boek te zien. Ze staan op grote panelen in de tuin naast het museum. 

Deze buitententoonstelling is onderdeel van het project Verwantschap | Een tentoonstelling over afkomst en identiteit, een initiatief van Museum IJsselstein.

 

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
ervaringen van donorkinderen