1 jaar 6 maanden geleden

De stem van het donorkind

Deze maand verscheen het boek De stem van het donorkind, een bundel met verhalen van donorkinderen van een anonieme donor.

De afgelopen jaren is spermadonatie regelmatig in het nieuws, meestal omdat er zaken niet goed zijn gegaan. Hoe is dat voor inmiddels volwassen donorkinderen?

Marjolein Hermes, donorkind en directeur van Uitgevrij Jasmijn, zocht zelf naar haar donorvader. Tijdens deze zoektocht werd zij nieuwsgierig naar de ervaringen van andere donorkinderen. 

Twaalf van de donorkinderen met wie zij en haar redactie spraken, hebben zelf hun verhaal geschreven. Die verhalen vormen samen het boek De stem van het donorkind

 

Ieder kind heeft het recht om te weten van wie hij of zij afstamt! En dat recht staat wat mij betreft boven 'het recht' om een kind te krijgen.
Danique
donorkind

Van 'niet weten' naar 'donorkind zijn'

De twaalf donorkinderen die in het boek hun verhaal vertellen komen op één na uit een gezin met een vader en een moeder. Deze kinderen hebben allemaal pas op latere leeftijd gehoord dat hun ouders hulp hebben gehad van een spermadonor.

Toch hebben de meesten voor die tijd gevoeld dat er 'iets niet klopte', dat er ongemak was. De een was zich er bewust van dat zij niet leek op haar ouders, een ander voelde zich een buitenbeentje in de familie.

In bijna alle gevallen was het moment van vertellen niet voorbereid, maar dwongen de omstandigheden ertoe: een overlijden, of een opmerking of reactie van een buitenstaander.

Afbeelding
cover De stem van het donorkind

Wie is de donor?

Horen dat je een donorkind bent, roept veel op: de puzzelstukjes die op hun plek vallen, maar ook boosheid en vragen - wie is dan mijn biologische vader?

Bijna alle donorkinderen in De stem van het donorkind zijn op zoek gegaan naar hun biologische vader. Een groot aantal heeft hem ook gevonden, via de KID DNA-databank van Fiom of internationale DNA-databanken. 

De ervaringen met contact met de donor zijn verschillend: soms gaat het te snel, en weet het donorkind er niet goed raad mee. Bij de ander duurt de zoektocht lang. De een vind een eenmalig contact wel genoeg, bij andere groeit er een duurzaam contact. 

Kortom: zoveel donorkinderen, zoveel ervaringen en zoveel verhalen.

 

De stem van het donorkind. Prachtige verhalen geschreven door donorkinderen van een anonieme donor, Uitgeverij Jasmijn, 2021

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
ervaringen van donorkinderen