16 januari 2024

Incomplete registratie van donorgegevens bij AZL/LUMC

De registratie van donorgegevens bij het AZL/LUMC is niet compleet en er zijn donoren met meer dan 25 nakomelingen. Dat is ontdekt toen donorkinderen vroegen om informatie over donoren. 

In het archief staan115 donoren en 1141 zwangerschappen die ontstaan zijn met hulp van een spermadonor. Bij 80 zwangerschappen is niet duidelijk wie de donor is, dat is niet geregistreerd. Bij 9 donoren blijkt dat zij meer dan 25 nakomelingen hebben.

Het Academisch ziekenhuis Leiden (AZL), sinds 1996 LUMC, heeft van 1977 tot 2004 een spermabank gehad.

Dit nieuws heeft niets te maken met het bericht over SMCG uit Leiden van vorige week.

Afbeelding
spermabank AZL LUMC

Excuses en informatie

Het LUMC weet dat deze informatie voor donorkinderen, ouders en donoren voor onrust en onzekerheid kan zorgen. Het LUMC biedt daarvoor excuses aan en wil alle donorkinderen, ouders en donoren zoveel mogelijk informatie geven.

Er wordt niet persoonlijk contact opgenomen met donorkinderen, ouders of donoren. Het LUMC doet een oproep zodat zij zich zelf kunnen melden. 

Oproep LUMC aan ouders en kinderen

Het LUMC vraagt ouders die in de periode 1977 tot 2004 zwanger zijn geworden via een KID behandeling, en kinderen die hieruit geboren zijn, om contact op te nemen. De contactgegevens staan op de website van het LUMC.

Het LUMC kan uitzoeken hoeveel nakomelingen er geregistreerd staan. Er wordt geen informatie gegeven over de identiteit van de donor. 

Donorkinderen die willen weten wie de donor is, kunnen een verzoek doen bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Klinieken in Leeuwarden en Groningen

De meeste wensouders die in de periode 1977 tot 2004 zwanger zijn geworden via een KID behandeling, komen uit het postcodegebied 2000 t/m 3000. Maar er is ook donorsperma uit het AZL/LUMC gebruikt in klinieken in Leeuwarden en Groningen. Dit is niet vaak gebeurd.

Update 17 januari 2024: Het UMCG in Groningen heeft gebruik gemaakt van 9 donoren uit Leiden. Met dit zaad zijn 15 vrouwen behandeld en daaruit zijn 26 kinderen geboren. 

Ik ben een donorkind. Wat betekent dit voor mij?

Als jij in de periode 1977-2004 via een KID behandeling verwekt bent in het AZL/LUMC in Leiden, en je wilt meer weten over wie jouw biologische vader is, dan kun je drie dingen doen:

  1. Je kunt contact opnemen met het LUMC
  2. Je kunt een verzoek indienen bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting
  3. Je kunt je inschrijven bij de Fiom KID dna databank. Dit is gratis. Ga voor meer informatie naar de website van Fiom.

 

Ben jij niet verwekt in het AZL/LUMC, maar roept dit nieuws wel vragen op over jouw situatie? Op deze website vind je meer informatie over donorkind zijn en over wat je kunt doen als je wilt weten wie je donorvader is en of je halfbroers en -zussen hebt

Ben jij ouder van een kind dat in de periode 1977-2004 via KID verwekt is in het AZL/LUMC?

Als je tussen 1977 en 2004 in het AZL/LUMC via KID zwanger bent geworden, kan het zijn dat de gegevens van de donor niet geregistreerd zijn of dat de donor meer dan 25 nakomelingen heeft. 

Je kunt contact opnemen met het LUMC voor meer informatie. Informatie over de identiteit van de donor kan alleen door je kind opgevraagd worden bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

 

Weet je kind nog niet dat jij hulp hebt gehad van een spermadonor? Het is nooit te laat om kinderen alsnog te vertellen over hun ontstaansgeschiedenis. Besluiten om dat te doen vraagt om moed en een goede voorbereiding.

Informatie daarover vind je op deze website: 

Mijn kind weet niet dat het donorkind is, wat nu? 

Ben jij in de periode 1977-2004 spermadonor geweest bij het AZL/LUMC?

Als jij tussen 1977 en 2004 sperma hebt gedoneerd bij de spermabank van het AZL/LUMC, en je wilt weten hoeveel kinderen daaruit geboren zijn, dan kun je contact opnemen met het LUMC.

Wil jij je bekend en vindbaar maken voor kinderen die dankzij jouw donaties geboren zijn? Dan kun je op drie plekken (laten) vastleggen dat jij donor bent geweest en open staat voor contact.

Meer informatie daarover vind je op deze website:

Ik heb anoniem gedoneerd, wat nu? 

Meer informatie

Wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met het LUMC.

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
AZL/LUMC