10 januari 2024

Laboratorium-medewerker SMCG was ook spermadonor

Een laboratorium-medewerker van de voormalige Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG) in Leiden heeft zijn eigen zaad gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Hij was niet geregistreerd als donor. Met zijn zaad heeft hij tussen 1976 en 1984 zeker 11 kinderen verwekt. 

Dat staat in een rapport dat op 10 januari 2024 gepresenteerd is. 

Ontdekking via dna-test

Twee donorkinderen die op papier dezelfde donorvader hadden, deden een dna-test en ontdekten dat ze toch niet verwant waren. 

Eén van de twee werd in de dna-bank van MyHeritage wel twee andere halfbroers/zussen. Zij hadden al eerder ontdekt dat de laboratoriummedewerker hun biologische vader is. In een gesprek met hen heeft hij toegegeven zijn eigen zaad te hebben gebruikt, terwijl hij niet als donor stond geregistreerd.

Afbeelding
logo en pand van het voormalige SMCG in Leiden

Werkgroep Donorverleden SMCG

Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG) bestaat niet meer. In 2006 werd het archief en de vergunning voor ivf-behandelingen overgedragen aan Medisch Centrum Kinderwens (MCK).

In maart 2023 hebben de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb) en een van de betrokken donorkinderen contact opgenomen met Medisch Centrum Kinderwens. Zij hadden ontdekt dat de donorgegevens uit het archief niet klopten en dat er dna-matches waren met de oud-medewerker .

MCK heeft meteen een Werkgroep Donorverleden SMCG gevormd om deze zaak te onderzoeken. De informatie die tot nu toe verzameld is, staat in het tussenrapport ‘Eigen inbreng met grote gevolgen’.

De man wil zelf niet meewerken aan het onderzoek. Wel is bekend dat deze man een niet levensbedreigende erfelijke ziekte heeft. 

Oproep aan donorkinderen, ouders en oud-medewerkers

De werkgroep wil graag in contact komen met zoveel mogelijk betrokkenen, om informatie te kunnen geven en hen te begeleiden. 

Er is een speciale website opgezet met informatie voor donorkinderen en hun ouder(s): donorverleden SMCG

Ben jij in de periode 1976-1985 verwekt bij SMCG?

Als jij in de periode 1976 – 1985 via een KID behandeling verwekt bent bij SMCG in Leiden, en je wilt weten of deze medewerker ook jouw biologische vader is, dan kun je je gratis inschrijven bij de Fiom KID dna-databank.

In de Fiom KID dna-databank kunnen donorkinderen en anonieme donoren via dna aan elkaar gematcht worden. In de databank is ook een virtueel donorprofiel van de oud-medewerker opgenomen. 

Voor meer informatie over de Fiom KID dna-databank kun je terecht bij Fiom

Ben jij ouder van een kind dat in de periode 1976-1984 via KID verwekt is bij SMCG?

Als je tussen 1976 en 1985 bij SMCG via KID zwanger bent geworden, bestaat de kans dat hierbij het sperma van de oud-medewerker is gebruikt. Om daar zekerheid over te krijgen, kan je kind zich inschrijven bij de Fiom KID dna-databank. 

Weet je kind nog niet dat jij hulp gehad hebt van een spermadonor? Het is nooit te laat om kinderen alsnog te vertellen over hun ontstaansgeschiedenis. Besluiten om dat te doen, vraagt om moed en een goede voorbereiding. 

Informatie daarover vind je op deze website:

Mijn kind weet niet dat het donorkind is, wat nu?

 

Heb je behoefte om hier met iemand over te praten, dan kun je terecht bij Fiom.

Meer informatie

 

Het tussenrapport 'Eigen inbreng met grote gevolgen. Onderzoek naar inbreng en gebruik van eigen sperma voor behandeling door een medewerker van SMCG Leiden' (december 2023) is te downloaden van de website Donorverleden SMCG.

Bron

Frank van Deutekom, ‘Laborant kliniek leverde eigen zaad illegaal bij behandelingen’, Omroep West, 10 januari 2024

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
smcg misstanden