3 juni 2024

Geslaagde bijeenkomst spermadonoren

1 juni 2024 kwamen zo’n twintig spermadonoren bij elkaar op de eerste ontmoetingsdag van platform Priamos, om ervaringen en informatie uit te wisselen. Platform Priamos werd in 2023 opgericht met als doel (anonieme) spermadonoren in Nederland te verenigen om informatie, gevoelens en handelingsperpectief te delen. 

Eén jaar Priamos

In het eerste jaar van zijn bestaan heeft Priamos al bij diverse organisaties aan tafel gezeten: de Sdkb, het Ministerie van VWS en Fiom. Sinds maart 2024 is Priamos ook vertegenwoordigd in de redactieraad van donorconceptie.nl 

Priamos is van plan om vaker zijn geluid te laten horen als er in de media gesproken wordt over spermadonatie, zoals het stuk over de European sperm bank (ESB): Een ongezonde miljoenenhandel.

Standpunten van Priamos

Leeftijdsgrenzen uit de Wdkb

Er ligt een advies om de leeftijdsgrenzen uit de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting los te laten. Nu mogen donorkinderen als zij 12 jaar zijn een donorpaspoort opvragen, en als zij 16 jaar zijn, mogen zij weten wie de donor is. 

Afbeelding
spermadonoren bijeenkomst Priamos

Priamos heeft er begrip voor dat de leeftijdsgrens van 16 jaar waarop donorkinderen mogen weten wie de donor is, wordt losgelaten. De impact hiervan is groot voor donoren: zij zullen te maken krijgen met jongere kinderen en met de ouders van deze kinderen. Daarom is het belangrijk dat er dan zorgvuldige en laagdrempelige counseling beschikbaar is voor donoren. 

Donorsperma van buitenlandse spermabanken

Inmiddels wordt bij driekwart van de KID behandelingen in Nederland gebruik gemaakt van donorsperma afkomstig van een buitenlandse spermabank. 

Priamos vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en is van mening dat Nederlandse spermabanken beter hun best moeten doen om nieuwe spermadonoren te werven. In het verleden riepen klinieken op om donor te worden, bijvoorbeeld met de slogan ‘Vaders voor vaders’. Anno nu wordt er zelden of nooit actief geworven

Van anoniem naar bekend

Priamos vindt dat donoren die ooit hun sperma gedoneerd hebben, zich open moeten stellen voor contact met hun nakomelingen. 

Donorkinderen kunnen vragen hebben, en nieuwsgierig zijn naar wie de donor is en waarom hij gedoneerd heeft. Angst voor donorkinderen die uit zijn op geld, of zich opdringerig opstellen, is ongegrond, weten de donoren van Priamos uit eigen ervaring. 

Meer over de standpunten van Priamos op de website van Priamos.

Meer over: ik heb anoniem gedoneerd, wat nu?

Rol van een spermadonor: vader of goede vriend?

Na het spreken over de actualiteit en de standpunten van Priamos, gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in gesprek over hun rol op het moment dat zij contact krijgen met hun donorkind(eren). Dat bleek per persoon, per donorkind en per situatie verschillend. De een vervult een vaderrol, de ander de rol van een goede vriend. 

 

Meer weten over Priamos

Kijk voor meer informatie over platform Priamos op hun website.

Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
ervaringen spermadonoren