1 februari 2023

Advies: geen leeftijdsgrenzen meer voor toegang tot informatie over de donor

Geef gezinnen met donorkinderen op elk gewenst moment toegang tot informatie over de donor. Dat is het advies van onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek, Fiom en Pro Facto aan de overheid.

In opdracht van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voerden zij onderzoek uit naar de leeftijden waarop donorkinderen informatie kunnen krijgen over de donor zoals dit is vastgelegd in de wet. De titel van het adviesrapport is: Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het adviesrapport op 1 februari 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister heeft beloofd om vóór de zomer van 2023 een reactie te geven op het advies. 

Welke leeftijdsgrenzen staan er in de wet?

Sinds 2004 is er de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Die wet regelt dat kinderen informatie over de donor kunnen krijgen. Als kinderen 12 jaar zijn, kunnen ze informatie krijgen over sociale en lichamelijke kenmerken van de donor. Als zij 16 jaar, zijn kunnen zij de naam, leeftijd en woonplaats van de donor opvragen.

Waarom zijn de leeftijdsgrenzen onderzocht?

De leeftijdsgrenzen die nu in de wet staan, werken niet altijd meer omdat er ook andere manieren zijn om te weten te komen wie de donor is. Dat kan bijvoorbeeld via DNA-testen of door het uitwisselen van informatie op social media.

Jongere kinderen kunnen soms al informatie over de donor krijgen als zij een oudere broer of zus hebben die al 16 jaar is.

Daarom is aan de onderzoekers gevraagd om te kijken of er iets veranderd zou moeten worden aan de leeftijden die nu in de wet staan.

Afbeelding
Infographic advies leeftijdsgrenzen Wet donorgegevens Wdkb

Factsheet van het onderzoek

Factsheet_leeftijdsgrenzen_DEF.pdf
pdf | 675 kB

Geen leeftijdsgrenzen meer

De onderzoekers adviseren om geen leeftijdsgrenzen meer op te nemen in de wet, zodat donorkinderen op elk gewenst moment toegang kunnen krijgen tot informatie over de donor.

Zij hebben nog meer adviezen:

  • Laat de leeftijdsgrenzen van 12 en 16 jaar vervallen en stel ook geen nieuwe leeftijdsgrenzen in.
  • Zorg dat gezinnen op elk gewenst moment toegang hebben tot informatie over de donor.
  • Zorg voor goede donorinformatie binnen het gezin, zodat donorkinderen daar altijd naar kunnen vragen.
  • Zorg ook voor meer vormen waarin informatie over de donor wordt gegeven. Kinderen hebben niet altijd behoefte aan direct contact, daarom is het goed om informatie uit te breiden met bijvoorbeeld een video, foto’s of een brief.
  • Zorg voor goede voorlichting, begeleiding en ondersteuning in alle fasen van het opgroeien voor donorkinderen, ouders, donoren en de mensen om hen heen. Deze zorg kan worden gegeven in de hele jeugdgezondheidszorgketen: bijvoorbeeld fertiliteitsklinieken, consultatiebureaus, schoolartsen, centra voor jeugd en gezin.
  • Doe onderzoek naar de praktische gevolgen en uitvoering van dit advies. Onder meer naar een laagdrempelige en toegankelijke procedure voor het opvragen en delen van informatie, met voldoende ruimte voor maatwerk.

 

Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Advies (deel I) en onderzoeksrapport (deel II).

Uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek, Pro Facto en Fiom, in opdracht van ZonMw. 2023

Rapport Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wdkb

Advies_en_onderzoeksrapport_ZonMw_-_Leeftijdsgrenzen_Wdkb_DEF_11-01-2023.pdf
pdf | 1 MB
Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
wet- en regelgeving wie is de donor?