25 januari 2021

Donorkinderen willen weten wie hun donorvader is

K34, de donor van Maria, was een identificeerbare donor. Maar toen Maria zijn identiteit wilde kennen, bleek hij zijn status naar 'anoniem' te hebben veranderd. Datzelfde geldt voor donor 605, de donor van Sherida. Beiden stapten naar de rechter.

De moeder van Maria koos, net als de moeder van Sherida, heel bewust voor een identificeerbare donor. Een B-donor. Zodat hun kinderen later zouden kunnen weten wie de donor is. 

Van B naar A

In 2017 was haar dochter zover dat ze graag wilde weten wie haar donorvader is. Maar toen zij contact op nam met het ziekenhuis, werd haar verteld dat donor K34 zijn status had veranderd: hij was niet langer identificeerbaar, hij was anoniem geworden. 

Ook Sherida doet in 2017 een aanvraag om de identiteit van de donor te mogen kennen. En ook zij krijgt te horen dat hij niet meer open staat voor contact. 

Beiden zijn naar de rechter gestapt.

Nu is het aan de rechter om te bepalen of Maria de identiteit van haar donor mag kennen. 

De uitspraak in deze rechtszaken kan grote gevolgen hebben voor andere donorkinderen en donoren. Want het gaat over de grotere vraag: 

Wat weegt zwaarder: het recht van een kind om te weten van wie hij afstamt of de bescherming van donoren die anoniem willen blijven.

Meer lezen over Maria: De Volkskrant, 25 januari 2021, Mark Misérus, 'Wie is spermadonor K34? Maria daagt het ziekenhuis voor de rechter op zoek naar haar biologische vader'

Meer lezen over Sherida: Margaretha Coornstra, Vijf donorkinderen stappen naar de rechter: ‘Ik wil weten van wie ik afstam’, 1 maart 2021

 

Update

Op 24 maart 2021 heeft de rechter uitspraak gedaan in de zaak van Maria: Rijnstate hoeft de identiteit van donor K34 niet bekend te maken

Op 2 juni 2021 heeft de rechter uitspraak gedaan in de zaak van de vijf donorkinderen: Ook bezwaarprocedure voor B-donoren van vóór 2004.

Delen op: FacebookTwitter