2 maanden 2 weken geleden

Donorkind Maria mag toch weten wie haar vader is

Donorkind Maria (23) mag toch weten wie haar vader is. Dat heeft de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting bepaald.

'Wie is mijn donorvader?'

Donorkind Maria spande een rechtszaak aan omdat zij wil weten wie haar donorvader is. De rechter bepaalde in deze zaak dat het ziekenhuis de identiteit van de donor niet bekend hoefde te maken.

Een paar maanden later oordeelde de rechter in een andere rechtszaak dat vijf andere donorkinderen wel het recht hadden om te weten wie hun donorvader is.

Nieuw beleid van de Stichting donorgegevens

Na deze laatste uitspraak heeft de Stichting donorgegevens besloten dat ook Maria mag weten wie haar donorvader is. Dat geldt ook voor andere donorkinderen in een vergelijkbare situatie. Hiermee kiest de Stichting donorgegevens voor een nieuw beleid.

Dat betekent niet dat Maria meteen de naam van haar donorvader krijgt. Dat kan nog wel even duren. De donor kan namelijk nog wel bezwaar maken. Een adviescommissie gaat dan bekijken dan of zijn argumenten zwaarder wegen dan het belang van Maria om te weten van wie zij afstamt.

Belangrijk: weten van wie je afstamt

De moeder van Maria koos in 1997 heel bewust voor een B-donor. Zij vond het belangrijk dat haar kind zou kunnen weten wie de donor is. Het werd donor K34. Haar kind zou als zij 16 jaar of ouder was, kunnen vragen wie haar donorvader K34 is.

Bij de invoering van de Wet donorgegevens, besloot donor K34 dat hij toch anoniem wilde blijven. Terwijl de wet er juist kwam om anoniem doneren te verbieden.

 

Bron: 

Pepijn de Lange, ‘Koerswijziging bij Stichting Donorgegevens: Maria mag toch weten wie haar vader is’, in De Volkskrant, 5 november 2021

FacebookTwitterInstagram

Anderen zochten ook op
identiteit van de donor