5 november 2021

Donorkind Maria mag toch weten wie haar vader is

Donorkind Maria (23) mag toch weten wie haar vader is. De rechter heeft bepaald dat voor Maria ook art. 3 van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting geldt omdat haar moeder aantoonbaar van een B-donor zwanger is geworden.

'Wie is mijn donorvader?'

Donorkind Maria spande een rechtszaak aan omdat zij wil weten wie haar donorvader is. De rechter bepaalde in deze zaak dat het ziekenhuis de identiteit van de donor niet bekend hoefde te maken.

Een paar maanden later oordeelde de rechter in een andere rechtszaak dat vijf andere donorkinderen wel het recht hadden om te weten wie hun donorvader is.

Dezelfde procedure voor alle kinderen van een B-donoren

De moeder van Maria is aantoonbaar zwanger geworden van een B-donor. Dat betekent dat voor Maria art. 3 van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting geldt. Dat heeft de rechter bepaald.

Artikel 3 gaat over het verstrekken van gegevens van de donor. Er staat in dat een donorkind als zij 16 jaar of ouder is de identiteitsgegevens van de donor kan opvragen. 

Dat betekent niet dat Maria meteen de naam van haar donorvader krijgt. De donor kan namelijk nog wel bezwaar maken tegen het verstrekken van zijn identiteitsgegevens. Een adviescommissie gaat dan bekijken of zijn argumenten zwaarder wegen dan het belang van Maria om te weten van wie zij afstamt.

Belangrijk: weten van wie je afstamt

De moeder van Maria koos in 1997 heel bewust voor een B-donor. Zij vond het belangrijk dat haar kind zou kunnen weten wie de donor is. Het werd donor K34. Haar kind zou als zij 16 jaar of ouder was, kunnen vragen wie haar donorvader K34 is.

Bij de invoering van de Wet donorgegevens, besloot donor K34 dat hij toch anoniem wilde blijven. Terwijl de wet er juist kwam om anoniem doneren te verbieden.

 

Bron: 

Pepijn de Lange, ‘Koerswijziging bij Stichting Donorgegevens: Maria mag toch weten wie haar vader is’, in De Volkskrant, 5 november 2021

 

Update:

Inmiddels heeft Maria haar donorvader ontmoet.

'Donorkind Maria weet na rechtszaken wie haar vader is en heeft hem zelfs ontmoet: 'Eindelijk heb ik rust gevonden'', EenVandaag, 1 februari 2022

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
identiteit van de donor