Zwanger worden met hulp van eiceldonor via eicelbank

Wensouders die een donoreicel nodig hebben als zij graag een kind willen, kunnen naar een eicelbank gaan. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod, zijn er lange wachtlijsten. De wachtlijsten zijn zo lang dat ze regelmatig gesloten zijn, en aanmelden niet mogelijk is.

Wensouders kunnen er ook voor kiezen om voor behandeling met donoreicellen naar het buitenland te gaan. In het buitenland zijn eiceldonoren bijna altijd anoniem.

Een alternatief kan zijn zelf op zoek gaan naar een eiceldonor. 

Voor wie is een behandeling met donoreicellen?

De belangrijkste redenen voor wensouders om gebruik te maken van donoreicellen zijn:

  • De wensmoeder heeft zelf geen (goede) eicellen
  • De wensmoeder is vervroegd in de overgang
  • De wensmoeder is drager van een erfelijke aandoening

 

Wensmoeders kunnen meestal wel een goed functionerende baarmoeder hebben. Zij kunnen daardoor zwanger worden met een donoreicel en het sperma van hun partner. Als wensouders naast een donoreicel ook donorsperma nodig hebben, is er sprake van dubbele donatie. Dit is wordt niet overal gedaan. Een alternatief kan dan embryodonatie zijn.

Wensmoeders – de ontvangers van de donoreicellen – mogen maximaal 45 jaar oud zijn. Deze grens mag verschoven worden naar 50 jaar. De arts maakt hier een keuze in. Bedenk wel dat de zorgverzekering behandelingen meestal maar vergoedt tot en met 42 jaar.

Kiezen voor een donor van een Nederlandse eicelbank

In Nederland zijn er 3 eicelbanken. Deze bestaan pas sinds 2014. De vraag naar donoreicellen is veel groter dan het aanbod. De wachtlijsten zijn zo lang, dat aanmelden soms niet eens mogelijk is. 

Er zijn in Nederland drie ziekenhuizen met een eicelbank: 

Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren staan in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
donor kiezen wet- en regelgeving
Ook interessant
Ervaringen van eiceldonoren
Hoe ervaren eiceldonoren het donor zijn en het contact met hun nakomelingen? [...]
Het belang van openheid
Openheid over donorconceptie is belangrijk voor de ouder-kind band. En: weten van wie je afstamt is een mensenrecht. [...]
Tips van donorkinderen voor wensouders
Wat kunnen wensouders doen, om te zorgen dat zij het voor toekomstige donorkinderen zo goed mogelijk regelen? [...]