Afbeelding
onderzoek rondom kinderwens en gezinsvorming met oog voor belangen en rechten van het kind

In december 2016 verscheen het rapport van de Staatscommissie herijking ouderschap: Kind en ouders in de 21e eeuw.

De Staatscommissie heeft onderzocht of de wetgeving voor juridisch ouderschap en gezag wel voldoende rekening houdt met maatschappelijke en medische veranderingen rondom kinderwens en gezinsvorming. Daarbij stonden de belangen en rechten van het kind centraal.

In het rapport staan 68 aanbevelingen om de wetgeving voor juridisch ouderschap en gezag beter aan te laten sluiten bij nieuwe manieren van gezinsvorming. De Staatscommissie stelt bijvoorbeeld voor om het mogelijk te maken dat een kind meer dan 2 ouders heeft, en om een Register ontstaansgeschiedenis op te zetten, zodat een kind kan weten waar zij vandaan komt.

Kernen van goed ouderschap

Een kind heeft belang bij ‘goed ouderschap’. De Staatscommissie heeft zeven ‘kernen’ van goed ouderschap geformuleerd. Deze zouden voor ieder kind beschikbaar moeten zijn:

  1. een onvoorwaardelijk persoonlijk commitment,
  2. continuïteit in de opvoedingsrelatie,
  3. verzorging en zorg voor lichamelijk welzijn,
  4. opvoeding tot zelfstandigheid en sociale en maatschappelijke participatie,
  5. het organiseren en monitoren van de opvoeding in het gezin, de school en het publieke domein (de drie opvoedmilieus),
  6. de vorming van de afstammingsidentiteit en
  7. de zorg voor contact- en omgangsmogelijkheden met voor het kind belangrijke personen, onder wie de andere ouder

 

Met name punt 6 en 7 zijn belangrijk bij donorconceptie. De Staatscommissie heeft een aantal belangrijke aanbevelingen gedaan: 

Voorstel: Register ontstaansgeschiedenis

De Staatscommissie stelt voor om een Register ontstaansgeschiedenis (ROG) in te stellen. In dat register kunnen naast donorgegevens ook andere informatie over de ontstaansgeschiedenis van een kind worden opgeslagen.

Er zou voor kinderen geen minimale leeftijdsgrens moeten zijn om toegang te krijgen tot informatie over hun ontstaansgeschiedenis. Het is wel belangrijk dat een kind voldoende sociale en psychologische begeleiding krijgt.

Ook ouders die hulp hebben gekregen van een bekende donor, en via thuisinseminatie zwanger zijn geraakt, zouden de ontstaansgeschiedenis van hun kind in het ROG moeten kunnen registreren.

Voorstel: meerouderschap

Het zou juridisch mogelijk gemaakt moeten worden dat een kind meer dan 2 ouders heeft.

 

De aanbevelingen zijn (nog) niet omgezet in wetgeving.

 

Volledige rapport

Het volledige rapport Kind en ouders in de 21e eeuw (december 2016) is te downloaden (643 pagina's)

Er is ook een samenvatting beschikbaar (51 pagina's)


FacebookTwitter