Eva's ouders verzwegen dat ze donorkind is
Toen Eva 30 jaar oud was, kreeg ze een agressieve vorm van kanker. Daarbij speelt erfelijkheid een grote rol. Jarenlang vulde Eva verkeerde genetische informatie in, want de vader met wie ze opgegroeid is, bleek niet haar biologische vader te zijn.
Medische risico's
Niet weten dat je donorkind bent, kan voor ernstige risico’s zorgen. De erfelijkheidstesten die Eva onderging, leverden niets op. Pas toen zij ontdekte donorkind te zijn, werd alles duidelijk. In de familie van de donor bleek haar vorm van kanker wel voor te komen.
Eva is inmiddels genezen verklaard. Met de informatie die ze van haar donorvader heeft, kan ze nadere onderzoeken laten doen om te kijken hoe groot de kans is dat de kanker terug kan komen.
Belang van weten van wie je afstamt
Donorkinderen zijn afhankelijk van de openheid van hun ouders. Stichting donorkind pleit er al langer voor dat de overheid kinderen informeert over hun donorachtergrond. Weten van wie je afstamt is belangrijk. Dat is informatie waarover ieder kind zou moeten kunnen beschikken.
De donorconceptie is nog altijd een beladen thema in het gezin waarin Eva opgroeide.
Bekijk de hele reportage
Eveline Rethmeier, ‘Eva’s ouders verzwegen dat ze donorkind is, wat problemen gaf toen ze een erfelijke vorm van kanker kreeg’, EenVandaag Avrotros, 15 juni 2022
Meer over:

Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.