'Ik ben een donorkind, nou én?'
Na de dood van zijn vader, vindt Michael Royall (33) een familieplakboek, met daarin een stamboom en foto’s van familieleden, tot wel 150 jaar terug. Dat familieplakboek zet hem aan het denken over familie en weten van wie je afstamt: hoe belangrijk zijn je vader en de donor?
Een essay over identiteit.
Mijn vader blijft mijn vader
Michael is 11 jaar als zijn moeder hem vertelt dat hij donorkind is. Zijn ouders waren toen al gescheiden. Sindsdien heeft hij er weinig aan gedacht: zijn vader zou zijn vader blijven, en daarmee was de zaak afgedaan.
Michael is verwekt in het Verenigd Koninkrijk, waar in 2005 de anonimiteit van donoren is afgeschaft.
Een stille, anonieme derde
Het plakboek maakt dat Michael zich realiseert: mijn vader en ik zijn niet aan elkaar verwant. Ergens is er een stille, anonieme derde – een man die ooit in een kliniek zijn zaadcellen heeft gedoneerd, zodat zijn vader en moeder kinderen konden krijgen.
‘Het idee van anoniem donorschap is gebaseerd op paradoxale aannames. Hoe kun je het belang van de biologische band met de donor ontkennen, als het doel van donorconceptie is een biologische band veilig te stellen tussen moeder en kind? Het lijkt erop dat genen ertoe doen, en tegelijk verwaarloosbaar zijn.’
Dankzij de donorconceptie besta je
Als hij met zijn broer over de donorconceptie spreekt, blijkt zijn broer er erg mee gezeten te hebben. Hij was 16 toen hij hoorde donorkind te zijn, en dat was een schok voor hem geweest. Michael ging er veel nonchalanter mee om, zijn mantra was: het doet er niet toe, onze vader blijft onze vader.
En als hun ouders niet voor donorconceptie hadden gekozen, waren Michael en zijn broer er niet geweest. Dan heeft kritiek hebben op de manier waarop je verwekt bent, iets tegenstrijdigs, want dankzij de donorconceptie besta je.
‘Doet het bestaan van mijn donor af aan het vaderschap van mijn vader? Nee, dat geloof ik niet. Maar misschien ontbrak het me aan de taal om te kunnen vaststellen dat het allebei waar is: mijn vader is mijn vader, en de donor doet ertoe.’

Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.