Ad doneerde 26 keer anoniem sperma: nu ontmoet hij 2 donorkinderen

06 augustus 2023
anoniem/identificeerbaar/bekend doneren spermadonatie
Terug naar het overzicht

Begin jaren '80 doneerde Ad sperma bij het toenmalige Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen. Hij deed dit om ouders die geen kinderen konden krijgen te helpen. Tegen zijn zin gebeurde dat anoniem. Inmiddels heeft hij contact met twee van zijn donorkinderen.

Anderen helpen

Ad en zijn toenmalige partner hadden een vriendin die moeite had om zwanger te worden. Ze kozen er als stel voor dat Ad donor zou worden. Waarom anderen niet helpen als ze dat konden doen?

Ad doneerde 26 keer in een periode van bijna 2 jaar. Hij verwacht dat er zo'n 6-7 donorkinderen van hem zijn.

Vragen van donorkinderen

Sinds de oprichting van de Fiom KID DNA-databank staat Ad daar ingeschreven. Hij heeft altijd open gestaan om vragen van zijn donorkinderen te beantwoorden. Die anonimiteit hoefde van hem niet. 

In januari 2022 kreeg hij contact met een donorzoon, en inmiddels is er ook een donordochter bekend. 

Van de vader van de donorzoon kreeg Ad een mooie brief. Daarin schreef hij hoe gelukkig hij en zijn vrouw waren dat ze een zoon hadden gekregen met zijn hulp. 

Voor de toekomst

Ad is blij met het contact met zijn donorkinderen. Ook zijn dochter ziet dit contact als een verrijking. Dat is belangrijk voor Ad, omdat als hij straks overlijdt, donorkinderen bij haar terecht komen met hun vragen. 

Fiom maakt een film met Ad, zodat als hij er straks niet meer is, zijn donorkinderen hem kunnen zien en iets over zijn levensverhaal horen. 

Volledige artikel

Lees het volledige artikel op de website van De Gelderlander:

Bettine Winters, 'Ad doneerde 26 keer anoniem sperma: nu ontmoet hij twee donorkinderen', in: De Gelderlander, 6 augustus 2023

 

Ad vertelde eerder zijn verhaal in de podcast De Kwak kwaakt: Episode 62, in gesprek met donor Ad

 

Meer over: je bekend maken na anonieme donatie


FacebookTwitter