20 juni 2023

Leeftijdsgrenzen uit de Wdkb

De minister van VWS, Ernst Kuipers, is van plan om de leeftijdsgrens van 16 jaar uit de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) te halen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee volgt hij het advies van onderzoekers. 

Dit betekent dat donorkinderen op ieder moment mogen weten wie de donor is. Nederland is daarmee het eerste land dat leeftijdsgrenzen voor het opvragen van gegevens over de identiteit van de donor loslaat. 

12 en 16 jaar

In de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting staan twee leeftijdsgrenzen: 12 en 16 jaar. 

Donorkinderen van 12 jaar of ouder kunnen gegevens over de donor opvragen. Ze krijgen dan informatie over uiterlijke kenmerken van de donor, zijn eigenschappen, opleiding en werk en waarom hij (of zij) donor is. Maar ze mogen niet weten wie de donor is. Ouders kunnen deze gegevens al vanaf de geboorte van hun kind opvragen. 

Donorkinderen van 16 jaar en ouder kunnen bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting, vragen om de naam, woonplaats en geboortedatum van de donor. Deze informatie kan alleen door het kind opgevraagd worden, ouders kunnen dit niet doen. 

Advies: haal leeftijdsgrenzen uit de Wdkb

De minister heeft onderzoek laten doen naar de leeftijdsgrenzen in de wet. 

De onderzoekers adviseren om de leeftijdsgrenzen te laten vervallen. Zij vinden dat ouders het beste kunnen inschatten op welk moment het donorkind behoefte heeft aan bepaalde informatie. Zij kunnen hun kind daarbij begeleiden.

Fertiliteitsklinieken, de Sdkb en de overheid zijn er om ouders en kinderen daarbij te ondersteunen. 

Hoe gaat het nu verder?

Voor de wet aangepast wordt, gaat de minister een paar dingen onderzoeken:

  1. De procedure voor het opvragen van gegevens van de donor
    Hoe gaat het bijvoorbeeld als ouders deze gegevens willen opvragen voor hun jonge kind(eren)?
  2. Contact met halfbroers en -zussen
    Nu kunnen halfbroers en -zussen die 16 jaar of ouder zijn, met elkaar in contact worden gebracht, als zij allebei hebben laten weten dat te willen. Geldt het loslaten van de leeftijdsgrens ook voor contact met halfbroers en -zussen?
  3. Informatie en voorlichting
    Door het laten vervallen van de leeftijdsgrens, hebben (wens)ouders, donorkinderen en donoren misschien andere vragen. Informatie en counseling moeten hierop aangepast worden.
  4. Begeleiding
    In de Wdkb staat dat de Sdkb moet zorgen voor begeleiding bij het verstrekken van gegevens van de donor. Deze begeleiding zal veranderen als de leeftijdsgrens van 16 jaar vervalt. 
Afbeelding
omslag tweede evaluatie Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

Evaluatie van het loslaten van de leeftijdsgrens van 16 jaar

Als er geen leeftijdsgrenzen meer in de Wdkb staan, wil de minister deze verandering evalueren. Voor deze evaluatie heeft hij al een paar aandachtspunten: 

  • Wat betekent het loslaten van de leeftijdsgrens voor donoren? Is dit een reden voor mensen die overwegen donor te worden, om dat toch niet te doen?
  • Hoe verloopt de begeleiding van donorkinderen, (wens)ouders en donoren?
Delen op: FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
wet- en regelgeving