Welk excuus heeft een spermadonor om anoniem te kunnen blijven?

07 juni 2021
anoniem/identificeerbaar/bekend doneren
Terug naar het overzicht

Door een uitspraak van de rechtbank Den Haag moeten ook B-donoren van vóór 2004 'zwaarwegende redenen' aanvoeren als zij toch anoniem willen blijven. In 2004 werd de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting van kracht. Die wet verbiedt anoniem doneren.

Het is aan de Stichting donorgegevens om te beoordelen of de reden die een donor aanvoert om anoniem te willen blijven, zwaarwegend genoeg is. 

Wat weegt zwaarder dan het belang van het kind?

Mark Misérus onderzoekt of er redenen denkbaar zijn die zwaarder wegen dan het belang van het kind. 

Deze vraag is al eerder aan de orde geweest in januari 2020, tijdens een bijeenkomst van het ministerie van VWS en de Stichting Donorgegevens:

‘En eigenlijk was iedereen het er vrij snel over eens’, zegt Ties van der Meer van de Stichting Donorkind. ‘Die redenen zijn er namelijk niet.’

Ook als een donor in een psychose zit, ernstig dementeert of in de gevangenis zit, mag dat geen belemmering zijn om zijn kinderen te laten weten wie hij is. Zelfs de optie van een donor die in een getuigenbeschermingsprogramma is opgenomen, kwam tijdens de bijeenkomst voorbij. Van der Meer: ‘Maar ook dat geldt niet als zwaarwegende reden. In zulke gevallen moet je de donor en het donorkind vooral begeleiding geven, of besluiten nog even te wachten met het delen van zijn gegevens.’

 

Volledige artikel

Mark Misérus, Welk excuus heeft een spermadonor om anoniem te kunnen blijven?, in: De Volkskrant, 7 juni 2021


Delen op: FacebookTwitter