Van dezelfde donor: wat als je 27 broers en zussen blijkt te hebben?

22 december 2023 10 minuten
anoniem/identificeerbaar/bekend doneren spermadonatie
Terug naar het overzicht

Hoe is de band met broers en zussen die je pas op latere leeftijd ontdekt en leert kennen? Is dat ingewikkeld of vanzelfsprekend? Voelt het als familie of eerder als vriendschap? En hoe ga je met elkaar om?

Wie is mijn donorvader?

Het begint bij Friso. Nadat zijn moeder hem had verteld dat zijn opvoedvader niet zijn biologische vader was, wilde hij weten wie dat dan wel was. Via matches met verre familieleden in internationale DNA databanken en heel veel uren puzzelen met stambomen ontdekt hij dat Sietse zijn donorvader is en dat hij niet meer leeft. 

Herkenning!

De eerste halfbroer die Friso ontmoet is Martijn. De afgelopen jaren zijn er steeds meer broers en zussen bij gekomen. De teller staat nu op 27.

Het klikt goed tussen de broers en zussen. Ze vinden herkenning bij elkaar, in blauwe ogen en asymmetrische wenkbrauwen, maar ook in doen en laten. Velen zijn zzp-er, sportief en politiek behoorlijk links. 

Er is bijna dagelijks contact in een appgroep, en ze zien elkaar eens in de paar maanden. 

Er komen nog altijd nieuwe broers en zussen bij. Er zijn ook broers en zussen die aan de groep gematcht zijn, maar die (nog) geen contact willen. 

Lotgenoten en oerbroers

Yvonne ziet haar donorbroers en -zussen als lotgenoten. Ze delen een soortgelijk trauma: de schok dat hun ouders een groot geheim bij zich droegen, en dat hun opvoedvader niet hun biologische vader bleek te zijn.

Donor Sietse kreeg met zijn vrouw Ank twee zoons, Mark en Henk Jan. Ook zij maken deel uit van de groep, en vertellen hun nieuwe broers en zussen graag over hun vader. 

Anonimiteit en geheimhouding

Donor Sietse (1931-2007) kwam met zijn vrouw Ank in de praktijk van gynaecoloog Swaab in Amsterdam, omdat kinderen krijgen niet lukte. Zijn vrouw werd geopereerd aan haar eierstokken. Dokter Swaab vroeg aan Sietse of hij zijn zaad beschikbaar wilde stellen aan echtparen die ook moeite hadden om kinderen te krijgen. 

Dat was de start van zijn donorschap. Sietse doneerde anoniem in de jaren zestig en zeventig. In die tijd werd ouders op het hart gedrukt hun kinderen vooral niet te vertellen dat zij verwekt waren met donorzaad. 

Volledige artikel

Kim Bos, Lineke Nieber, ‘Van dezelfde donor – wat als je 16, nee 23, of nee wacht 27 broers en zussen blijkt te hebben?’, in: NRC, 22 december 2023 (online alleen voor NRC abonnees. Het artikel verscheen op 23 december 2023 in papieren krant)


Delen op: FacebookTwitter