In 1971 wordt dochter Henca geboren. Over de zaaddonor wordt nooit meer gesproken. Zelfs als Henca zich afvraagt of de ziekte waaraan haar vader overleden is erfelijk is, bedenkt haar moeder Liesbeth niet dat ze daar niet bang voor hoeft te zijn.

Nauwelijks scandinavisch bloed, wel halfbroers en -zussen

In 2019 doet Henca een DNA-test bij MyHeritage. Nieuwsgierig of ze misschien Scandinavisch bloed heeft. Als ze de uitslag krijgt, ziet ze dat ze maar 15 procent Scandinavisch is. En dat ze een hele serie matches heeft, waarbij ‘tante’ of halfzus’ staat. 

Als ze de namen googlet, ziet ze gezichten die ze herkent. Over één van haar halfbroers leest ze dat hij verwekt is door een spermadonor.

Ook bij Liesbeth is het kwartje gevallen. Dat kwam als een mokerslag binnen. Moeder en dochter praten er lang over, met een lach en een traan. 

'Ik had het veel eerder moeten vertellen. Nu pas zie ik hoe ontzettend belangrijk het is dat mijn kind haar roots kent. Het is een verrijking van haar leven.'
Liesbeth
moeder van een volwassen donorkind

Henca maakt nu deel uit van een groep van inmiddels 25 halfbroers en -zussen. Donorvader Sietse is in 2007 overleden. Zijn vrouw wist dat haar man spermadonor was bij dokter Swaab. Samen met haar zoons heeft zij de donorkinderen van haar man nog veel over hun donorvader kunnen vertellen. 

Volledige artikel

Anne Veen, ‘Na een test doet Henca (52) een schokkende ontdekking: ‘Dat moet een foutje zijn, dacht ik nog’’ in: De Gelderlander, 26 november 2023

 

Ben jij ouder en heb je jouw (jong)volwassen kinderen nog niet verteld dat zij verwekt zijnmet hulp van een spermadonor, en wil je dat wel doen? Lees meer op:

Mijn kind weet niet dat het donorkind is, wat nu?


Delen op: FacebookTwitter